Tekerd alufóliába a banán szárát és várj pár napot - nem fogsz hinni a szemednek
A banán különösen jó utóérési képességgel rendelkezik: ez kapóra jöhet, ha még éretlenül vásároljuk meg, ugyanakkor az érett banán hamar megromlik. Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén meghosszabbíthatjuk a gyümölcs szavatosságát, írja az Express.
Ezért érik gyorsabban a banán
Élelmiszer-szakértők szerint az egyik legjobb és legegyszerűbb módja a banán frissen tartásának, ha a gyümölcs szárát alufóliába csomagoljuk. A fólia segít lassítani az érési folyamatot azáltal, hogy csapdába ejti az etiléngázt, a természetes érlelőanyagot, amely elsősorban a gyümölcs szárából szabadul fel. Az etiléngáz okozza a banán színének és puhaságának változását: ahogy ez megtörténik, az éretlen zöld banán elkezd sárgulni, puhábbá és édesebbé válik.
Az etiléngáz megkötésével megakadályozható, hogy a banán túl gyorsan megbarnuljon.
A Food Republic szerint “más gyümölcsökkel és zöldségekkel összehasonlítva a banán az egyik leggyorsabb etiléngáz-termelő – ez egy természetes kémiai vegyület, amely elősegíti az érést.”
Ennek a gáznak a nagy része a gyümölcs szabadon hagyott szárán keresztül szabadul fel, ami lehetővé teszi, hogy egy fürt banán még azután is tovább érjen, hogy leszedték a fáról.

“A gyümölcs szárának alumíniumfóliával való körbetekerése segít az etilén egy részét visszatartani, így az nem jut ki a légkörbe, és nem érintkezik a banántesttel (vagy más, a közelben lévő terménnyel). Ez lelassítja a barnulást, és több időt hagy a gyümölcs friss élvezetére.”