20 könyv a sütés-főzés szerelmeseinek, ami a fa alá kívánkozik karácsonykor
Egy szakácskönyv ajándékozása nemcsak egy praktikus ötlet, hanem egy inspiráló gesztus is. Most húsz aktuális kedvencet gyűjtöttünk össze a Líra kínálatából – a karácsonyfa alatt ezek a könyvek garantáltan sikert aratnak majd.
Klasszikus receptkönyvek
Az örök darabok, amelyek évek múltán is megállják a helyüket a konyhában. Ezek a könyvek biztos alapokat adnak, legyen szó magyaros ízekről vagy klasszikus desszertekről. Tökéletesek kezdőknek, akik még csak most ismerkednek a főzés világával, de a rutinos szakácsok is szívesen lapozgatják őket inspirációért.
Gundel Károly neves vendéglős és gasztronómiai szakíró. Ez a kis kötet először 1934-ben jelent meg német nyelven, majd angolul és franciául is kiadták, később pedig néhány receptje még japánul is napvilágot látott. Csak mindezek után vált elérhetővé magyarul, majd a szerző halálát követően orosz, cseh és olasz nyelven is. A Kis Magyar Szakácskönyv (1) töretlen sikerét jól mutatja, hogy első megjelenése óta számtalan kiadást ért meg, és szakmabeliek, valamint lelkes gasztronómia iránt érdeklődők százezrei forgatják.
Krausz Gábor – a rusztikus stílusáról ismert séf – ebben a modern szakácskönyvben, a Családom és Egyéb Receptfajtákban nemcsak kedvenc receptjeit, hanem eddig sosem hallott történeteit is megosztja az olvasókkal. A könyv a gasztroforradalom világába enged betekintést, ahol a kreativitás mellett a verseny is óriási. A recepteket ínycsiklandó ételfotók, vidám sztorik kísérik.
A bécsi és salzburgi Hotel Sacher éttermei, valamint a Sacher-kávéházak Bécsben, Salzburgban, Grazban és Innsbruckban az osztrák konyhaművészet legnemesebb hagyományait őrzik, miközben nyitottak a modern ízek iránt is. A Sacher szakácskönyv (3) az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát idéző klasszikus fogásokat, mint a táfelspicc, a bécsi szelet, a Sacher- és az Esterházy-torta, valamint az osztrák és nemzetközi konyha legjobb receptjeit gyűjti össze, hogy bárki elkészíthesse ezeket otthon.
Ha valaki imád főzni és szívesen megőrzi a bejáratott recepteket, annak ez a könyv igazi főnyeremény lesz. Akár a nagyi töltött káposztája, akár egy tévében látott egzotikus étel, a szomszéd híres sütije vagy a barátok legújabb grillcsodája kerül sorra, minden fontos receptet gyorsan és kényelmesen lejegyezhetünk benne. A Házi Receptjeim (4) című kötetnek hála mindig tudjuk, hol keressük a konyhai ötleteket – ráadásul szósz-, szaft- és vízálló borítással bír.
Frank Júlia ötvenötödik könyve, az Óriás Szakácskönyv (5) igazi konyhai enciklopédia, amely nemcsak négyezer kipróbált és megfőzött receptet tartalmaz, hanem rengeteg főzési és háztartásvezetési tippet, tanácsot is kínál az olvasóknak. A magyar konyha minden árnyalatát felvonultató mű kimeríthetetlen forrása a hideg és meleg, könnyű és nehéz, hagyományos és modern ételek receptjeinek, legyen szó egyszerű hétköznapi fogásokról vagy bonyolultabb kulináris alkotásokról. A levesek, húsos és halas ételek, a tészták, saláták és mártások mellett maradnak ki a különféle sütemények, kenyerek, torták, valamint a reformételek sem.
Paul Hollywood Kenyér: Reggelire, ebédre, vacsorára (1) című könyve tökéletes útmutató mindenkinek, aki a kenyérsütés alapjaitól indulva mesteri szintre szeretne lépni. A világhírű sztárszakács lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva mutatja be a folyamatokat, így garantáltan sikerélményt nyújt kezdőknek és haladóknak egyaránt. A kötet nemcsak kenyérrecepteket kínál, hanem számos kísérőfogást, praktikus sütési trükköket és ötleteket is, amelyekkel az előételektől a desszertekig minden étkezés különleges lehet.
Paul Hollywood szinte beleszületett a pékmesterségbe. Gyerekként apja pékségében tanulta meg a tökéletes kenyér és piskóta készítésének titkait, később pedig világszerte elismert szállodákban fejlesztette tudását. Ebben a könyvében, a Süssünk együtt! (2) című kötetben Paul a kipróbált, jól bevált mesterfogásait osztja meg, könnyen követhető és ínycsiklandó kenyér-, péksütemény-, sütemény- és kekszrecepteken keresztül, a ciabattától és focacciától a friss croissant-ig és a klasszikus Viktória-tortáig.
A sütőből áradó húsos-sörös pite illata semmi máshoz nem fogható, és kevesen tudnának ellenállni az első falat sós karamellás, kávés eklerfánknak. A Piték és felfújtak (3) nem hiányozhat egyetlen konyhából sem: kezdőknek és haladóknak egyaránt tökéletes, édes és sós ízek rajongóinak pedig valódi kincsesbánya. A klasszikus angol recepteket modern csavarral fűszerezve Hollywood olyan könnyen követhető, garantáltan sikeres recepteket oszt meg, mint a húsos-burgonyás pite, a cideres-almás sertéspite vagy a rozmaringos bárányhúsos vesepuding.
Isabel Pérezt kilenc évnyi elhivatott munka és a világ minden tájáról érkező cukrásztanulók lelkes érdeklődése inspirálta, hogy megossza az Aliter Dulcia cukrászműhely legendás sajttortáinak titkait. Az eredmény egy lenyűgöző receptkönyv, a Sajttorták a világ minden tájáról (4), amely több mint nyolcvan izgalmas receptet tartalmaz.
Az Air fryer-A sütés forradalma (5) több mint 120 egyszerűen elkészíthető receptet kínál, melyek kifejezetten forrólevegős sütőhöz készültek. A ropogós falatkák, húsos vagy vegetáriánus főételek és ínycsiklandó desszertek már nem okoznak majd gondot a könyvnek hála. Falafel, töltött rizsgolyó, ropogós zöldségcsipsz, krumplilángos, pizzatáska, muszaka vagy briós – ezek mind gyorsan, maximum fél óra alatt, olaj nélkül készíthetők el.
Gasztronómia és irodalom
Ha a főzés nem csak a receptekről, hanem az élményekről is szól, akkor ezek a könyvek garantáltan elvarázsolnak. A történetekkel átszőtt gasztronómiai művek egyszerre szórakoztatnak és tanítanak.
Dragomán György szenvedélyes író és szakács, aki a házi kenyérsütés és a nagy családi lakomák híve, és aki régi, valamint új ételek őrzője és alkotója. Ezen kívül igazi mestere a receptek egyszerűsítésének, de nem fél a bonyolultabb megoldásoktól sem. A Főzőskönyv (1) praktikus és rendkívül szórakoztató olvasmány, amely reggelitől vacsoráig végigvezet minket, miközben számos hasznos, és talán kevésbé hasznos, de szórakoztató információt is megtudunk belőle. Ennek megfelelően a Főzőskönyvbe szó esik a laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisáról, a karamell különféle változatairól, a különleges konyhai eszközökről, valamint a szakértői, baráti és családi vitákról is a „legjobb” megoldásokról.
Kner Piroska, a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak legfiatalabb húga 1877-ben született Gyomán, és életének nagy részét háziasszonyként töltötte Rákosligeten. 1915-ben, a kor szokásainak megfelelően, ő is megírta saját szakácskönyvét, de hiába remélte, hogy a családi kiadó kiadja, könyve valahogy mindig háttérbe szorult. Az első világháború és az azt követő gazdasági válság idején a spórolós szakácskönyvek váltak népszerűvé, így Piroska műve a rákosligeti ház padlására került, ahol évtizedekig rejtve maradt más holmikkal együtt. Végül a ház új tulajdonosa rátalált, és így az Árnyékporocska (2) végre megjelenhetett. A receptekhez Parti Nagy Lajos kísérő műve is jár, amelyben Kner Piroska életének fontosabb eseményeit és a család történetét idézi fel a levelezés és egyéb dokumentumok alapján.
Az Adjuk meg a módját! (3) a kis és nagy étkezések izgalmáról, a főzés és tervezés öröméről szól. A könyvben családi történetek, vicces és megható novellák, irodalmi szemelvények és számos finom recept vár ránk. Kiderül, hogyan kapcsolódnak a druidák a padlizsánhoz, az omlett a jazzhez, vagy mitől marad igazán zamatos a csirkés szendvics.
Kövi Pál, a híres New York-i vendéglős a hetvenes években visszatért Erdélybe, hogy összegyűjtse a régió különböző közösségeinek – a magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. – hagyományos receptjeit. A könyvet kulináris esszékkel tette gazdagabbá, és meghívta a korszak erdélyi íróit is, hogy hozzájáruljanak a műhöz. Az első kiadás 1980-ban jelent meg Bukarestben, majd pár évvel később angol nyelven New Yorkban. Most “újratöltötték” Kövi alapművét: az autentikus és csodálatos receptek változatlanok maradtak, az esszéket pedig új írások váltották fel az Erdélyi lakoma újratöltve (4) című műben. Az új kiadás szerzői között találjuk: Bächer Ivánt, Cserna-Szabó Andrást, Darida Benedeket, Demény Pétert, Andrei Dósát, Esterházy Pétert, Kali Kingát, Király Kinga Júliát, Nyáry Krisztiánt, Papp Sándor Zsigmondot, Frank J. Prialt, Saly Noémit, Szederkényi Olgát, Tatár Zoltánt, Tompa Imrét, Ugron Zsolnát, Váncsa Istvánt.
Nyáry Krisztián legújabb könyvében, az Így ettek ők (5) című kötetben otthonunk két legőszintébb szeglete, a kamra és a könyvespolc találkozik egymással. Az irodalom számára a gasztronómia éppoly ősi és fontos téma, mint a szerelem. Ez a kötet azokat a magyar írókat és műveiket mutatja be, akik az étkezés, az evés szokásai vagy a főzés megjelenítésén keresztül mondtak valami örökérvényűt a világról, Magyarországról vagy az emberi kapcsolatok természetéről. Ráadásul legtöbbjük maga is rajongott a finom ételekért, vagy legalább álmodozott róluk. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – mindez Nyáry Krisztián jól ismert, lebilincselő stílusában.
Nemzetközi ízek
Az utazás szerelmeseinek, akik szeretnék otthonukban újraélni a világ különböző tájain kóstolt ízeket. Ezek a szakácskönyvek elkalauzolnak Olaszország mediterrán ízeitől át egészen az indiai reggelik vibráló világáig. Tökéletesek, ha valami igazán különlegeset szeretnénk az asztalra varázsolni.
A különleges Szaunaszakácskönyv (1) egészen új szintre emeli a főzés élményét: ízletes, házias fogások és különleges alkalmakra – például Szent Iván-éjre, gólyaavatásra vagy rákünnepre – szánt ételek, amelyek mind a szaunában készülnek. Legyen szó szarvasraguról, rákfarkakról, glögg-ről vagy kalácsról, minden recept a szaunakályha tetején, az égéstérben, a felöntőkanálban vagy épp a vízforraló üstben készül el. A könyv nemcsak a különleges recepteket tárja elénk, hanem bepillantást enged a mai finn szaunakultúrába is.
A PTE 50 étel a nagyvilágból (2) című könyve a külföldi hallgatók receptjeiből válogat, és ezúttal a levesekre, salátákra, valamint desszertekre helyezi a hangsúlyt. A cél változatlan: bemutatni a több mint 130 országból érkező diákok hazájának gasztronómiai kultúráját, ízeit és különleges ételeit.
A Séf, a Tenger és a Kolbász – Mediterrán receptek, tengeri kalandok Mallorcáról (3) című könyvben Weibel Csaba, aki hat évet töltött Mallorcán séfként, különleges gasztronómiai kalandra hívja az olvasókat. Első kötetében megosztja izgalmas szigeti élményeit, miközben könnyen elkészíthető, autentikus mediterrán receptekkel hozza közelebb a tengerparti életérzést.
Jamie Oliver: 5 hozzávaló – Mediterrán (4) című könyve izgalmas, mégis könnyen elkészíthető mediterrán fogásokat vonultat fel. Jamie-t a kezdetektől fogva a gyorsan elkészíthető ételek mesterének ismerjük, és hamar kiderült, hogy a mediterrán konyha különleges helyet foglal el a szívében. Ebben a könyvben ez a két világ találkozik: egyszerűen, mindössze 5 hozzávalóból készíthetünk mennyei fogásokat a földközi-tengeri ízvilág jegyében.
Az Indiai reggelik (5) világa lenyűgözően gazdag hagyományokban és ízekben, amelyek az ország régiónként változó különlegességeiben öltenek testet – legyen szó az északi paratháról vagy a déli dosáról. Hemangi ebben a könyvben az indiai reggelik legautentikusabb fogásait gyűjtötte össze, amelyek nemcsak táplálóak, hanem igazán ízletesek is. A receptek egyszerre kínálnak betekintést India gazdag kulináris örökségébe, és inspirációt arra, hogy ezeket az ételeket a modern konyhában új formában keltsd életre.
A Startlap Vásárlás cikkeiben szereplő termékeket a szerkesztők szubjektíven válogatják. Azonban, ha vásárolsz valamit a fenti linkeken keresztül, partneri jutalékot kaphatunk.