Így készíthetsz otthon dubai csokit, amiért most mindenki megőrül: ajándéknak sem utolsó!
Elsőként egy dubai cukrászmester alkotta meg ezt az ikonikus desszertet, ami gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert a közösségi médiában. Videók ezrei szólnak ennek a krémes, csodásan rétegelt, roppanós csokoládénak a készítéséről, vagy kóstolásáról a TikTokon. Az édesség körül akkora az őrület hazánkban is, hogy Jakabfi Dávid patissier, a magyar desszertkultúra elismert alakja szerint idén karácsonykor a dubai csoki eladása akár a bejglit is megelőzheti Magyarországon.
A közel-keleti ihletésű édesség ropogós kadayif tésztából, pisztáciakrémből és tahiniből áll, és csokoládéba van burkolva. A „Can’t Get Knafeh of It” nevű desszertet hazai cukrászdák is készítik, mivel az ínyencek és influenszerek körében gyorsan keresetté vált.
Ez a videó robbanthatta ki az őrületet
A CNN szerint a dubai csoki akkor robbant be a köztudatba, mikor egy influenszer, Maria Vehera megkóstolta a Fix pisztáciás tábláját. Ez lehetséges is, főleg, hogy az ASMR videó mára 56 millió megtekintésnél jár. Sarah Hamouda, a Fix alapítója elmondta, hogy sosem gondolta volna, hogy ilyen mértékű érdeklődés lesz a csokoládé iránt, és hozzátette, megdöbbentő, hogy a videó kikerülése óta a világ minden tájáról záporoznak a műhelybe az üzenetek.
A mennyei édességért nem kell feltétlenül cukrászdába rohanni, mert otthon is elkészíthető! Miért ne kísérleteznénk vele egy egyszerűbb recept segítségével? Mutatunk mi is egy variációt.
Ezekre a hozzávalókra lesz szükséged a dubai pisztáciás csokihoz:
- Étcsokoládé: 250 gramm
- Fehér csokoládé: 100 gramm
- Pisztáciakrém: nagyjából 3 evőkanál
- Pisztácia: nagyjából 50 g (darált vagy apróra vágott)
- Olívaolaj: 1 evőkanál
- Vaj: nagyjából 50 g
- Tahini (szezámmagkrém): 1 evőkanál
- Kadayif tészta: 50 g
Így készül a dubai csoki:
A csokoládékat külön-külön vízgőz felett olvasszuk meg. Először az étcsokoládét olvasszuk fel, majd adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, és keverjük simára. Közben a tésztát óvatosan válasszuk szét, és pici vajon pirítsuk meg egy serpenyőben, amíg aranysárga nem lesz.
Öntsük az olvasztott étcsokoládé felét egy kis sütőpapírral bélelt műanyag edénybe vagy szilikonformába, majd hagyjuk, hogy megkössön. Ez lesz a csokoládé alapja, ami szilárd tartást ad a desszertnek.
A kadayif tésztát pirítsuk aranybarnára, majd helyezzük a megdermedt étcsokoládé rétegre, hogy ropogós réteget kapjunk. Ennek a tésztának köszönhetően lesz egyedi textúrájú a csokoládé.
Olvasszuk meg a fehér csokoládét is, majd keverjük bele a pisztáciakrémet, vajat és tahinit.
A pisztáciakrém gazdag, karakteres, enyhén édes ízt ad a csokoládénak, miközben krémes textúrájával is fokozza az ízélményt.
A tahini, azaz szezámmagpaszta, egy tradicionális összetevő, amely a csokoládéban az extra krémességért és a még gazdagabb ízért felel.
A fehércsokoládé finoman édesíti a masszát, miközben harmonizál a pisztácia és a tahini ízével.
Ez a selymes, gazdag krém lesz a csokoládé egyik legfinomabb része. Öntsük rá a kihűlt kadayif tésztás rétegre, és simítsuk el. Ha ez a krém is kihűlt, jöhet rá az újra felolvasztott étcsoki maradék része is, próbáljuk minél tökéletesebben beburkolni vele a pisztáciás krémet.
Az étcsokoládé magas kakaótartalmával gazdag, kesernyés ízével remekül kiegészíti a többi összetevőt.
Szórjuk meg a tetejét darált pisztáciával, hogy még intenzívebb ízvilágot kapjon, és adjuk hozzá a maradék fehér vagy étcsokoládét dekoratív cseppek formájában, ha szeretnénk.
Tegyük hűtőbe legalább 2 órára, hogy a rétegek tökéletesen megkössenek. Ezután szeleteljük fel, és már fogyaszthatjuk is!
De mi az a kadayif?
A kadayif tészta, más néven kadaif vagy kataifi, egy rendkívül vékonyra szőtt, szálas tészta, amelyet főleg a közel-keleti és török konyhában használnak desszertek és sós ételek készítéséhez. Ez a tészta egyedülálló, ropogós textúrát ad a fogásoknak, mivel sütés közben aranybarnára pirul és roppanós lesz, de közben lágy, mégis kissé rágós állaga is marad. Gyakran töltik különféle édes krémekkel, dióval vagy pisztáciával, majd mézes, cukorszirupos öntettel locsolják meg. A dubai pisztáciás csokoládé is a kadayif tészta miatt ilyen különleges: a tészta extra réteget és különleges textúrát biztosít.
A Startlap Vásárlás cikkeiben szereplő termékeket a szerkesztők szubjektíven válogatják. Azonban, ha vásárolsz valamit a fenti linkeken keresztül, partneri jutalékot kaphatunk.