Kisebb tűz volt egy kelenföldi bevásárlóközpontban, az egyik üzlet éttermében gyulladt meg az olaj – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint az étterem dolgozói még a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a lángokat.
Közölték, hogy az Etele úti épületet rövid időre kiürítették, amíg a keletkezett füstöt kiszellőztették. Az épületet a helyi szakemberek becslése szerint 800-1000 ember hagyta el – tették hozzá.
Az olaj rendszerint 300°C körül képes meggyulladni és gyorsan terjedő lángokat okoz. Forró olajra azért nem szabad vizet önteni, mert az olaj hőmérséklete jóval a víz forráspontja fölé emelkedhet. A konyhai étolaj körülbelül 160-200°C-nál kezd füstölni.
Ha égő olajra vizet öntünk, a víz az olajnál nagyobb sűrűsége miatt az edény aljára kerül, ahol a rendkívül magas hőmérséklet azonnal gőzzé alakítja.
Ennek eredményeként a víz térfogata az eredeti méretének több százszorosára nő, ami robbanás szerűen szétlöki az olajat, így a lángok az olajjal együtt szétterjednek, súlyos égési sérüléseket és tűzkárokat okozva.
Ipari konyhákban mindenképpen érdemes megfelelő oltókészüléket tartani a tűzhelyek közelében.