Már augusztusban az infláció kétszeresére, közel 7 százalékra mérte a zöldségek drágulását a KSH – hangzott el az RTL Híradó összeállításában.
Az egy évvel korábbihoz képest a múlt héten már 58 százalékkal drágábban adták a kereskedőknek a fürtös paradicsomot Budapesten, a nagybani piacon. A kígyóuborka 40, a paprika 37 százalékkal került többe, miután kevesebb termett ezekből az aszály miatt.
Elképesztő mértékű az emelkedés a zöldségek esetében, ezért az őszi hónapokban a friss zöldség és gyümölcs fogyasztói árai egyaránt emelkedni fognak
– nyilatkozta a csatornának Raskó György agrárközgazdász.
A HungaroMet szerint a mérések kezdete, 1901 óta a legforróbb nyarán van túl Magyarország, és máshol is rekordmeleget mértek Európában, emiatt a tej is kevesebb az unióban. Ami van, annak pedig alacsonyabb a zsírtartalma.
Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a tehenek a tej termelése helyett ilyen időben a testük hűtésére fordítják az energiát, ennek köszönhető az 5-15 százalékos tejmennyiség-csökkenés.
Tavalyhoz képest 66 százalékkal magasabb a vaj termelői ára az EU-ban, Magyarországon viszont egyelőre stagnál, ezért a Tej Terméktanács nem számít jelentős drágulásra a boltokban. Áremelkedést várnak ugyanakkor a sajtok, a tejföl és a tejszín esetében.
A halgazdaságok visszafogott áremelésre készülnek, annak ellenére, hogy a forróság megtizedelte az élővizek halállományát.
Magyarországon már tavaly kétszer annyiba kerültek az élelmiszerek, mint hat évvel korábban, miközben az unióban átlag 40 százalékos drágulást mért az Eurostat – emelte ki az RTL Híradó.