Szaloncukor nélkül nincs karácsony – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy évente egy-egy háztartás körülbelül egy kilónyit fogyaszt el az édességből – írja a Sokszínűvidék. Hogy mit szeretünk ennyire a szaloncukorban, azt nehéz lenne meghatározni, de az biztos, hogy a rengeteg fajta ízesítés közül mindenki megtalálhatja a kedvencét. Nemrégiben azonban hivatalosan is kihirdették Az Év Szaloncukra 2023 díjakat, 300 szakavatott kóstoló segítségével.
A győztes idén a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra lett,
a második helyen a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett – tudta meg a Startlap.
Idén külön kategóriában díjazták a hozzáadott cukrot nem tartalmazó édességeket is, itt a győztes a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.
Idén először egy szakmai kategória is helyet kapott, melyben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládé mester és mestercukrász döntött.
A kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett,
második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.
Az ízek versenye
Az ízek versenyében pedig külön ízkategóriákra lebontva nevezték meg az idei év legjobbjait. Ezek alapján a legjobb marcipános szaloncukor a Szamos feketeribizli krémmel töltött marcipán szaloncukra, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemonti mogyorós szaloncukra, a pisztácia kategóriában a Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukra lett. A legjobb mandulás szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate mandula-kókusz szaloncukra lett a fehércsokoládé kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztácia krémes szaloncukra győzött és a zselés szaloncukrok legjobbja a Szamos málna zselés szaloncukra lett.
Még mindig a zselés a kedvenc
Annak ellenére, hogy Az Év Szaloncukra versenyt jellemzően a különleges, nem mindennapi ízek dominálták, az Agrárgazdasági Kamara szerint még mindig
a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes édességek fogynak a leginkább.
A szakértők szerint az idei évben drágulásra is kell számítani a szaloncukrok esetén, ugyanis az elmúlt egy évben az édesség két alapanyaga, a cukor és a kakaó világpiaci ára jelentősen megnőtt.