Sok háztartásban a karácsonyi menüsor elképzelhetetlen lenne különböző halas ételek nélkül: vannak, akik a halászlére esküsznek, mások a sült halat kedvelik, de az biztos, hogy idén is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha halat szeretnénk az ünnepi asztalra tenni – írja a Pénzcentrum.
Az idei év a haltermelés tekintetében sokkal szerencsésebben alakult, mint az előző, hiszen az aszályos időszak is elmaradt és az energia- és takarmányárak is csökkentek. Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója szerint a hazai halfogyasztás főszereplője még mindig a ponty, amit az afrikai harcsa követ. A szakértő szerint azonban komoly gond, hogy még mindig jellemzően importárut fogyasztunk, miközben a harmadik országból érkező áruknak az előéletéről keveset tudunk. Ezzel szemben
a hazai haltermelőknek olyan előírásoknak kell megfelelniük, amik garantálják a tökéletes minőséget.
Az árakat tekintve olcsóbban, de még mindig borsos áron juthatunk hozzá a különböző halakhoz.
Az élő ponty esetében kilónként 1790-2300 forintos árra számít a szakértő, míg a harcsa árát körülbelül 4000 forintra becsüli.
A halpultokban megtalálhatóak lesznek a halak feldolgozott formában is (patkó, filé, csont, belsőség), ebben az esetben nyilván magasabb árral fogunk találkozni.