A francia pékségeknek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerek, pékáruk esetében legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként. A WHO ajánlása nyomán felülírták a szabályokat és október 1-től csökkentik a maximálisan engedélyezett só mennyiségét – írja a Mindmegette.
A hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. A pékeknek e miatt át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat. A francia hatóságok azt ígérik, ellenőrizni fogják, hogy a pékek és az üzemek betartják-e az új szabályozást.
A WHO szerint egy felnőtt embernek az ajánlott só mennyiségnapi napi 5 gramm, ami körülbelül egy teáskanálnyi adagnak felel meg. Az új szabályozás Magyarországon azokat az üzleteket fogja érinteni, akik elősütött vagy fagyasztott francia pékárukat értékesítenek.