A Physicians Association for Nutrition (PAN) nemzetközi orvosi szervezet missziója a növényi étrend egészségügyi, tudományos alapokra helyezett bemutatása – írja a Prove.hu. A 2018-ban létrejött társaság most kiadott állásfoglalásában arról ír, hogy a jelenleg kapható növényi húsalternatívák megfelelő választási lehetőségei az állatokból készült húsoknak.
A manapság elérhető legfrissebb tudományos kutatásokat tekintették át, ezek alapján pedig olyan kérdésekre keresték a választ, hogy a növényi húsok ultrafeldolgozott élelmiszereknek tekintendők-e, megfelelőek-e a gyermekek számára vagy ideális-e a tápanyagprofiljuk.
A PAN a magvakat, tofut, teljes kiőrlésű gabonákat és a hüvelyeseket tekinti az első számú fehérjeforrásnak, véleményük szerint a növényi alapú készítmények megfelelő és környezetvédelmi szempontból is ideális alternatívát jelenthetnek.
A plant-based húskészítmények között vizsgálódva, az azonos kategóriába tartozó termékek között elég nagy volt az eltérés, már ami a hozzávalókat érinti. Ezért felhívják a figyelmet, hogy lehetőség szerint olyan terméket válasszunk, amely kevés sót, valamint telített zsírsavat tartalmaz, ugyanakkor megfelelő mennyiségben található benne mikró tápanyag, leginkább B12-vitamin, vas vagy cink.
A Physicians Association for Nutrition szervezete úgy véli, az alternatív húskészítmények képesek kifogni a szelet az állati termékek vitorlájából. Így az utóbbinál fentarthatóbb vízhasználattal, földhasználattal bíró élelmiszereket lehet a jövőben előállítani, amelyeknek még egészségügyi előnyük is van.