Rendkívüli magasságokba emelkedett egy egyszerű paprikás krumpli vagy lecsó legtöbb alapanyagának ára – írja a Világgazdaság. Sokat drágult a burgonya, a cékla, a petrezselyem, a sárgarépa is, de legfájóbb, hogy a magyar konyha legfontosabb alapanyaga, a vöröshagyma kilója egy év alatt a háromszorosára nőtt.
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszerének adatai alapján április elején a belföldi, barna héjú vöröshagymáért átlagosan 400 forintot kértek a kereskedők, míg az Ausztriából származó hagyma ára ennél magasabb szinten, 465 forint körül mozgott. Tavaly az előbbi még 135 forintba került, az importáruért pedig 156 forintot kértek a kereskedők.
A hazai burgonya kilójáért a tavalyi 190 forint körüli ár helyett idén áprilisban már – fajtától függően – 250 és 300 forintot kértek, az import krumpliért pedig a 2022-es 190 helyett 340 forintot.
A hazai sárgarépa 60 százalékkal, a petrezselyem 20 százalékkal, a cékla közel 60 százalékkal kerül többe az idén.
A Világgazdaság szerint az árak emelkedésének hátterében egyrészt a múlt évi rendkívüli aszály miatti rossz termés, valamint a magas energiaárak miatt egekbe ugrott tárolási költségek állnak.
Bizakodásra az adhat okot, hogy a FruitVeb honlapján olvasható elemzés szerint az osztrák piacon már három hete stagnálnak az árak. Ausztriában jelenleg a vöröshagyma termelői ára – 100 kilogrammra vetítve – 84 euró.