Mélyebben kell idén a pénztárcába nyúlnia annak, aki a húsvétot hagyományosan a sonkával képzeli el – írja az Blikk.hu. A portálnak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a különféle sonkatermékek átlagosan mintegy 35–40 százalékkal lesznek drágábbak idén, mint tavaly húsvétkor.
Sajnos a finomság követi az általános infláció mértékét Neubauer Katalin szerint, aki úgy véli, a drágulás csak azért nem nagyobb, mivel a kereskedők az elrettentőbb árakat elkerülve inkább kisebb árréssel számolnak.
„Amennyiben a teljes beszerzésiár-növekedést áthárítanák a fogyasztókra, akkor akár 50–60 százalékos húsvéti húskészítmény-drágulással is szembesülhetnénk az üzletekben” – tette hozzá a főtitkár.
Neubauer véleménye szerint a magyar boltok többnyire a hazai beszállítókat részesítik előnyben, azonban a nemzetközi üzletláncoknál az import sonka akár komoly konkurenciát is jelenthet.
A lap által idézett GfK Piackutató Intézet adatai alapján 3,1 millió háztartás 17,4 milliárd forint értékben összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt tavaly a húsvéti szezonra. Ez háztartásonként 2,5 kilogrammot jelentett.