Az egészségesebb pékáruk előállítását célzó kutatás során kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből az ATT szerint olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet, végső soron pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásához járul hozzá – írja a Magyar Mezőgazdaság.
A szóban forgó liszt hüvelyesekből álló összetevői között szerepel a csicseriborsó, a lencse és a bab, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
A kutatást végző csapat embereken is tesztelte a kísérleti kenyér hatását. Az egészségesek tesztalanyok hosszabb ideig tartó teltségérzetről számoltak be. Esetükben a vérvizsgálatok azt is kimutatták, hogy az étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
A cukorbetegséggel küzdők teszteredményei pedig azt mutatták ki, hogy a csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet. A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben – írja a Magyar Mezőgazdaság.