Idén a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül áll meg – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs szerint az “ipari” termékek jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdai bejglik, de általában a minőségük is lényegesen silányabb.
A 3–5 ezer forintos árakkal kapcsolatban megjegyezte: bár lehet, hogy kissé nagy szórásnak tűnik ez a sáv, de már a bejgli áránál is megjelenik az a tényező, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek.
A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon, ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek – hangsúlyozta Erdélyi Balázs.
A Világgazdaság számításai szerint az otthoni bejglisütés is jóval többe kerül, mint tavaly: a dió körülbelül 20 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor, a tésztához és a töltelékhez is szükséges vaj vagy margarin ára pedig közel megduplázódott egy év alatt.