Mi magyarok igazán borfogyasztó nemzet vagyunk, borvidékeink ontják magukból a legfinomabb italokat. Friss fejtörőnk a borokról fog szólni.
Kvíz: mindent tudsz a borról?
1.Milyen szőlőfajtákból készül a tokaji aszú? (MTI/Szigetváry Zsolt)
Olyan szőlőfajtákból, amik jól aszúsodnak
Bármilyen szőlőfajtából
Olaszrizling
2.Milyen szőlőből készül a rozé? (Fotó: Getty Images)
Fehérszőlőből, de természetes színezék hozzádásával
Kékszőlőből
3.Hogyan kell fogni a borospoharat? (Fotó: Getty Images)
A talpánál
Kehelyrész aljánál
Csakis a száránál
4.Ki a sommelier? (Fotó: Getty Images)
Szüreti napszámos
Borosgazda
Borszakértő
5.Mi a dekantáló?
Az üveg, amelybe az üledékes bort áttöltik, attól már megszabadulva
Ezzel mérik a bor alkoholtartalmát
A bor cukortartalmának mérésére szolgáló eszköz
6.Mikor édes egy bor? (Fotó: Getty Images)
Ha a cukortartalom 4 gramm/liter és 12 gramm/liter között van
Ha a cukortartalma legalább 45 gramm/liter
Ha a cukortartalma 32 és 40 gramm/liter közötti
7.Mi a különbség a habzóbor és a pezsgő között? (Fotó: Getty Images)
Csak a palackozás formájában, kiszerelésben van különbség, lényegében mindkettő ugyanaz
A pezsgő szénsav tartalma természetes úton, erjedéssel képződik. A habzóborba mesterséges úton kerülnek a buborékok, nincs is benne akkora nyomás mint a pezsgőben
8.In vino veritas. Mit is jelent ez a latin közmondás? (Fotó: Getty Images)
Az álmok bora
Borban a vigasz
Borban az igazság
9.Mi a klasszikus nagyfröccs? (Fotó: Getty Images)
3 deci bor + 1 deci szóda
2 deci bor + 1 deci szóda
2 deci bor + 2 deci szóda
10.Mi az a pimpósodás? (Fotó: Getty Images)
Túlzottan felmelegszik a bor
A hidegben megfagy a bor
Borbetegség, melynek során az alacsony alkoholtartalmú hiányos tárolóedényben tárolt bor felületén a virágélesztők hártyát képeznek.
1/10 kérdés
Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legérdekesebb cikkekről!