Ebben a forróságban sokan vágyunk egy frissítő italra, és az egyik leggyorsabb megoldás a limonádé készítése. Néhány dologra azért jó, ha odafigyelünk ennél az egyszerű italnál is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal szerint, ha gyerekeknek szánjuk, akkor ásvány- vagy forrásvízből érdemes elkészíteni, ha pedig csapvízből szeretnénk, akkor azt előtte fel kell forralni. Valamint jó, ha figyelembe vesszük a víz ásványianyag-tartalmát – írja a hivatal tájékoztatója alapján a Napi.hu.
A limonádé másik fontos összetevője a citromlé, amit a legjobb friss gyümölcsből készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeletelni szeretnénk,
ügyeljünk a gyümölcs vásárlásakor arra, hogy kezelt-e a héja vagy fogyasztásra alkalmas.
Ez az információ az előre csomagolt citromoknál a címkéről leolvasható.
A gyümölcsöket meleg, folyó víz alatt mossuk meg legalább 10-15 másodpercen keresztül, hogy megtisztuljanak a káros anyagoktól.
Mielőtt a vizet ráöntjük, készítsük el a citromos cukros alapot. Édesíteni természetesen más módon is lehet, nyírfacukorral, fruktózzal vagy édesítőszerrel is.
Érdemes minél kevesebb cukorral készíteni, ha bírjuk a savanyúbb ízeket.
Ezenkívül a Nébih felhívja a figyelmet az előzetes kézmosásra is, az ital elkészítéséhez pedig olyan kancsót ajánl, aminek teteje van, hogy megvédje a limonádét a szennyeződésektől. Ha pedig más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítanánk az italunkat, minden esetben mossuk meg azokat a folyó víz alatt, majd csepegtessük le.