Nincs olyan sütés-főzés, amihez ne használnánk fűszereket. Most jellegzetes ízeiket írnánk le, illetve időnként azt is, milyen ételekben fordulnak meg. A kérdésekre adott választ fényképekkel könnyítettük meg.
Kvíz: hány fűszernövényt ismersz fel?
1.A só után az egyik legsűrűbben használt fűszer a magyar konyhákban. Jellegzetesen csípős, a húslevelesek elengedhetetlen kelléke (Fotó: Getty Images)
Csilipaprika
Bors
Paprika
2.Amellett, hogy fűszer, gyógynövényként is számon tartják. Kovászos uborka, jófajta túrós lepény elképzelhetetlen nélküle (Fotó: Getty Images)
Édeskömény
Kapor
Kömény
3.Ezekből a levelekből egykor még dicsőségnek számító koszorúkat is fontak, amellett hogy számos levest és főzeléket is ízesítenek vele (Fotó: Getty Images)
Babér
Fodormenta
Curry levél
4.Jól passzol paradicsomos, halas ételekhez. Friss levelei aromásak, íze édeskés (Fotó: Getty Images)
Tárkony
Szagosmüge
Bazsalikom
5.A csirkét rendszeresen ezzel is fűszerezik Az íze édeskés. (Fotó: Getty Images)
Majoránna
Kakukkfű
Tárkony
6.Kalocsa legismertebb fűszere (Fotó: Getty Images)
Bors
Paprika
Curry
7.Szárítva intenzívebb, erős, kámforos aromájú. Baromfi- és marhasültekhez egyaránt használják (Fotó: Getty Images)
Citromfű
Metélőhagyma
Kakukkfű
8.Leveleit, hajtásvégeit gyümölcslevesekbe, desszertekbe, koktélokba szokták tenni (Fotó: Getty Images)
Petrezselyem
Lestyán
Borsmenta
9.Nagyon sokan szeretik ezzel a tejberizst, de rengeteg sütit is ízesítenek vele (Fotó: Getty Images)
Fahéj
Kurkuma
Oregánó
10.Jellegzetes aromája van, kiváló ízesítője a húsoknak és mártásoknak, de sokan teába is teszik (Fotó: Getty Images)
Rozmaring
Szerecsendió
Gyömbér
1/10 kérdés
Címlapkép: Getty Images
Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legérdekesebb cikkekről!