Jelenleg a hét élelmiszert (csirkemell, csirke far-hát, sertéscomb, 2,8 százalékos tej, búzafinomliszt, étolaj, kristálycukor) érintő árstop július 1-jéig tart, még nem tudni, hogy lesz-e hosszabbítás.
A termelői és feldolgozói árak folyamatosan nőnek, bár még vásárlók nem érzik, de ha megszűnik az ársapka, akkor óriási drágulás várható majd a boltokban is.
Magyarországon a vágócsirke úgynevezett „élősúlyos” termelői ára 40,4 százalékkal kilónként 370 forintra, a vágópulykáé közel 27 százalékkal 487 forintra nőtt az idén, az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss összefoglalójából.
Az uniós piacokon az egész csirke 100 kilóra vetített átlagára 242 eurónál (több mint 94 ezer forintnál) tart, ez majdnem 25 százalékos drágulást jelent, Magyarországon a kilónkénti ár 38 százalékkal 713 forintra nőtt. A feldolgozói árak is szintén nőttek itthon.
Ez pedig azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi beszerzési ár az ömlesztett (lédig) csirkemellfilé esetében kilónként több mint 60 százalékkal 1834 forintra nőtt, a vákuumos kivitelnél pedig 44 százalékkal 1776 forintra.
A csirkemellfilé és a far-hát kivételével a többi terméknél már érezhető a drágulás a boltokban is. A bontott csirke, csirkeszárny és csirkecomb ára májusban 981-1100 forint volt, ami 44-59 százalékos emelkedést jelent.
Forrás: Napi.hu