Bár az infláció “csupán” 9 és fél százalékra gyorsult áprilisban, sok termék ára a többszörösével drágult a boltokban – közölte az RTl Híradó.
A paradicsom és a burgonya árát például 40 százalék fölött emelték tavalyhoz képest, miután kevesebb termett belőle.
Az árstop hatálya alá eső termékek nem drágultak, emelkedett viszont csirkecomb ára, amelyért már 47 százalékkal többet kell fizetni, mint egy éve.
A sertéscomb árát szintén befagyasztották, a májkrémért viszont 31 és fél százalékkal többet kérnek.
A finomliszt ára változatlan, a rétesliszté azonban 47 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.
Nem spórolunk
Az Eurostat friss adatai szerint egyetlen év alatt 18,3 százalékkal drágultak a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon.
Ez az ütem nagyjából kétszer akkora, mint Csehországban és Ausztriában, és meghaladja a horvát, a román és a lengyel számokat is.
Az RTL Híradó a tendencia magyarázataként hozzáfűzi: máshol az fékezi a drágulást, hogy a kereslet csökkenni kezdett, itthon viszont – köszönhetően a többek között az szja-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak – jelentős mértékben növekszik a kereslet.