Az eddig talpon maradt éttermek szempontjából a legfontosabb kormányzati döntés az volt, hogy nem kellett bezárniuk a járvány negyedik és ötödik hullámában – írja a Portfolio.hu. Ugyanakkor egyes piaci szereplők szerint komoly áremelkedés várható, akár 30-50%-kal is nagyobb összegek szerepelhetnek a közeljövőben az étlapokon.
A lapnak Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének társelnöke, egyben a La Perle Noire társtulajdonos-igazgatója azt nyilatkozta, hogy 2021 végén a cégek, az ilyenkor szokásos, évzáró rendezvényeiket szinte mind törölték. A járványt megelőző esztendőkben ezek segítségével lehetett átvészelni a szűkösebb, év eleji hónapokat. Most azonban a csekély forgalmú januárral fordultak rá a tél utolsó hónapjára a vendéglátóhelyek.
Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője azonban bizakodó az előttük álló időszakot tekintve, lévén tavaszra már a cégek egyre több ajánlatot kérnek be, és a nyár is rengeteg esküvőt hozhat.
Ugyanakkor jelezte: a SZÉP-kártyás költések az ötödére zuhantak vissza az ő étteremláncánál, mióta február elejétől már az élelmiszerboltokban is lehet ezzel a cafeteria-eszközzel fizetni.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kiemelte, hogy míg Hollandiában és Ausztriában járványügyi zárlat volt, addig idehaza nyitva lehettek az éttermek, így ez sok vállalkozót mentett meg. Többen a jó nyári forgalomból képeztek nagyobb tartalékot.
A megkérdezett szakértők abban mind egyetértettek, hogy idén a legnagyobb problémát az elszabaduló energia- és nyersanyagköltségek jelentik majd.
A szektorban – mivel a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába nem fértek bele az éttermek – minimum háromszorosára, de van ahol a hatszorosára emelkedtek az áramárak.
Ehhez jön még a megtöbbszöröződött földgázárak, illetve a szintén dráguló nyersanyagárak.
Pillanatnyi becslésem szerint a megemelkedett költségek 30-50 százalékos fogyasztói áremelkedést is eredményezhetnek
– vázolta az éttermi árak jövőjét Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke.