Manapság Ázsia és Afrika a legjobb hely a máktermelésre, ám a 2018-as FAOSTAT adatok alapján Magyarország is előrelépett az 5. helyre. Ennek ellenére évről évre egyre kevesebb gazda foglalkozik a mák termesztésével: az étkezési és díszítő mák esetében 2020. évi őszi és 2021. évi tavaszi vetés 7442,79 hektár, a 2020. évi betakarított terület nagysága 3505,17 hektár volt. Az ipari mák 2020. évi őszi és 2021. évi tavaszi vetés 2136,28 hektár, míg a 2020. évi betakarított terület nagysága 1249,78 hektár (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye viszont a jelentéskor nem rendelkezett adatokkal). A megyei kormányhivatalok jelentései alapján pedig megállapítható, hogy az ipari mák esetében 2019. évben kis mértékben növekedett a vetett termőterületek nagysága az előző 1-2 évhez képest, országosan a vetett termőterület összesen 3705,05 hektár.
Az előző években feldolgozott adatok alapján kijelenthető, hogy az ipari mák termőterületek drasztikusan lecsökkentek: 2012-ben még 14181 hektár volt, 2018-ban viszont már 2381,81 hektár. Az étkezési mák 2019. évben bejelentett termőterület nagysága 5284,88 hektár volt, és ezek a termesztési adatok is növekedtek a megelőző évekhez képest, méghozzá jelentősen, hiszen 2018-ban még 3037,57 hektár volt, míg 2015-ben csak 2538,23 hektár – tudta meg a Nébihtől az Agrárszektor. A termelését a klímaváltozás is megnehezíti: hol az időben meg nem érkező eső, hol a sivatagi forróság okoz kihívást. Ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.
Sok az import “jelzés” a címkéken, mivel jelentősen lecsökkent a máktermelő területek nagysága, a hazai piacon az import mák uralma a jellemző. Ennek fő indoka nem a munkaerőhiány vagy a rossz földminőség, hanem a rossz időjárási viszonyok.
A mesterséges öntözés elengedhetetlen a sikeres termesztéshez, de ezt nagyon kevesen tudják megoldani.
Egyre nyitottabbak vagyunk a mákos élelmiszerekre, ám kétségkívül a karácsonyi időszak alatt a legnépszerűbbek a mákos ételek – kezdve a bejglitől a mákos tésztán át. De hogyan alakulnak az árak itt a nagy élelmiszerdrágulás közepette? A Nagybani Piacon a legfrissebb adatok szerint a hazai I. osztályú étkezési mák kilója 1000 és 1100 forint között mozog. Az üzletekben viszont nagyon eltérő árakkal találkozhatunk, márkától, csomagolástól és kiszereléstől függően 500 forinttól 1700 forintig mennek fel az árak. Az is kiderült, hogy nem eszünk belőle eleget, pedig kellene: míg mi csak süteménytöltelékként gondolunk rá, számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre. Akár természetes bőrradírnak is használhatjük – a kedvező eredmény garantált.