Közel 15,5 millióval bírságolt a Nébih a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen
Július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amit – a Nébih koordinálásával – a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek. Kiemelten a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetését is érintik.
Vizsgálták az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerbiztonsági feltételeit, a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét. A nyári melegben kiemelten fontos szempont a hűtési lánc folyamatos fenntartása. Az akció első szakaszában az ellenőrök fűszerezett, pácolt előkészített hústermékekből és fagylaltokból mintát is vettek laboratóriumi vizsgálatok céljából.
Figyelmeztetések és bírságok tömkelege
A július 1-től 31-ig tartó időszakaszban országosan összesen 2.919 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök, utóbbit összesen 15.410.198 Ft értékben. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség – írják a közleményben. A korábbi szezonhoz képest idén többször adódott probléma a hűtési lánc biztosításával, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent.
Az ellenőrök összesen mintegy 8.900 hazai és külföldi élelmiszertételt is megvizsgáltak, amelyekből 6,56 tonnát (1,7 millió Ft értékben) kellett kivonni a forgalomból.
A megvizsgált 8.893 hazai és külföldi élelmiszertétel esetében 2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. Emelkedett a jelölési problémák és lejárt tételek aránya – noha mégy így is kevesebb terméket kellett kivonni a forgalomból a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
A Nébih laboratóriumaiba összesen 160 minta, 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt érkezett. Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok. A fagylaltoknál 100 minta mérését zárták le a szakemberek és nyolc esetben találtak problémát: mindannyiszor enterobaktériumok magas csíraszámú jelenlétét tapasztalták. A kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indul. A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza augusztus 20-ig tart.