Egy Michelin-csillagos étterem tulajdonosa szerint rendíthetetlen elszántság és kitömött zsebek kellenek ahhoz, hogy a vendéglátósok túléljenek ezekben az időkben. Nekik 20 ezer font a havi rezsijük így, hogy zárva vannak, míg az állami támogatás legfeljebb ha ötezer font. A korábbi karantén alkalmával a kormány mindent fizetett, most azonban már nem annyira bőkezű: a támogatás fedezi a bérköltséget, de az azzal járó egészségbiztosítási és nyugdíj-járulékot nekik kell kifizetniük. Úgyhogy a személyzet tízezer fontjukban van havonta – mondta Luke Garnsworthy az Euronews-nak.
A brit vendéglátóipari szakszervezet vezetője, Kate Nicholls rávilágított egy további problémára: egyelőre lehetetlen tervezni vagy segítséget kérni. Hiába fordulnak a bankokhoz plusz pénzért vagy a bérbeadóhoz azzal, hogy vegye vissza a bérleti díjat, mert nem tudnak mit ígérni nekik, hiszen a nyitással kapcsolatban teljes a bizonytalanság. De vissza Garnsworthy esetéhez, aki tavaly hitelt vett fel új étterme, a Henley megnyitásához, pont a járvány kitörése előtt. Bár az egység nem tudott rendesen beindulni, a kölcsönt vissza kell fizetniük. Eddig megértőek voltak velük, de ez bármikor megváltozhat és kopogtathat a hitelező. Sokan vannak még hasonló helyzetben az iparágban, akik a nulláról kezdték, és mindent meg fognak tenni azért, hogy túléljék ezt a válságot, de ez nem csak rajtuk múlik. A szakszervezet felmérése szerint tízből négy vendéglátós arra számít, hogy még fél év, és végleg le kell húznia a rolót.