Gál Pál Zoltán, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában azt közölte: a vendéglátósok szempontjából már korábban is megvoltak a terasznyitás feltételei, viszont nem tudni, hogy az időjárás és a kereslet indokolja-e e minden hely kinyitását. Abban bíznak, ha csak megjön a tavasz, akkor egyre több helyen lehet helyben is fogyasztani.
Ott van az anyagiak kérdése: noha korábban Orbán Viktor bejelentette, hogy a teraszokat terhelő díjakat is eltörlik, a szakember szerint ez nem mindenkinek lenne akkora segítség, hiszen nem minden terasz van önkormányzati vagy állami tulajdonban, például a plázákban ez a szabály nem érvényes. Szerinte fontos, hogy a terasz üzemeltetője végiggondolja, mennyire lesz rentábilis a terasz kinyitása – írja a Hellovidék.
Kevés az ember, emelkednek az árak is
A járványhelyzet miatt sokan elhagyták a pályát, így valószínűleg munkaerőhiánnyal is szembe kell nézni a főszezonban – nem könnyít a helyzeten, hogy Ausztria is tervezi a nyitást, így a munkaerő egy része külföldre mehet dolgozni. Mindemellett kérdéses, hogy mi lesz az áremelkedéssel – az alapanyagok árai ugyanis emelkedtek, a munkatársak megtartása vagy épp felvétele is többe fog kerülni. Emellett a munkaadóknak teljesen újra kell építeniük a “csapataikat”, erre most több energiát kell fordítani. Még csak találgatnak, ám a jelek arra mutatnak, elképzelhető egy magasabb áremelkedés rövid távon.