Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, melyben új módon szabályozzák a szervizdíjak mértékét. A felszolgálási díj vendégek számára maximum 15 százalék, a cégek részére 20 százalék lehet – írja a Turizmus Online.
Felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálás az a vendéglátásban alkalmazott kiszolgálás, amelynek során a vendég a fogyasztását a vendéglátó üzlet asztalánál ülve vagy az üzlettípus vagy esemény jellegéből adódóan állva, felszolgáló által számára felszolgálva fogyasztja el – olvasható a Magyar Közlönyben. A miniszteri rendeletben tisztázták, hogy “nem tekinthető felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásnak az önkiszolgáló rendszer közbeiktatásával történő kiszolgálás.”
A rendelet értelmében felszolgálónak az tekinthető, aki a vendéglátó üzletben tartózkodó vendéget a fogyasztási helyén kiszolgálja; míg közreműködő az a személy, aki a vendéglátó üzletben alkalmazott munkavállaló és a vendéglátási tevékenység valamely rész- vagy teljes folyamatában közvetlenül részt vesz.
A felszolgálási díj a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj. Ennek mértéke legfeljebb
a vendég által elfogyasztott termékek általános forgalmi adót tartalmazó árának 15 százaléka lehet.
Cégeknek pedig 20 százalékos felszolgálási díjat számolhatnak fel az új szabályozás szerint.
A felszolgálási díj az általános forgalmi adót is tartalmazza. A fogyasztó részére adott számlán, nyugtán a felszolgálási díjat elkülönítetten kell feltüntetni. A felszámított felszolgálási díjat pedig havonta kell a közreműködőknek kifizetni, írják az új rendeletben. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával. A felszolgálási díj közreműködők közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek – ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet működik – az érdekképviseleti szervezettel kell írásban megállapodnia.