Első pillanatban azt hittem, egy klasszikus olasz kisvárosba tévedtünk, de aztán alaposabban utánaolvasva kiderült, Padova kétszázezernél is több lakossal büszkélkedhet. A bájos kisváros kifejezés tehát nem állja meg a helyét, de mégis ez lehet a benyomásunk, amint betérünk a reggeli kávénkra, elsétálunk a piactéren, vagy épp andalgunk kicsit a belvárosban.
Azóta már többször is visszatértünk ide, romantikázni, reggelizni, vagy épp az esti Aperolunk naplementében történő elfogyasztására.
Igazi szerelem első látásra hely! És hogy miért? Elárulom!
Ízek
Oké, persze, tudom, hogy Olaszországban nehéz hibázni, ha gasztronómiáról van szó, mégis, néhány alkalmas látogatásom alatt annyi isteni helyet fedeztünk már fel, hogy választani is nehéz közülük. De! Mind közül a kedvencem az a Piazza dei Signori főtéren található étterem, ahol a tiramisuhoz egy hatalmas tálban hozzák ki a vanília sodót, amit merőkanálból öntenek rá az isteni kávékrémes tésztára, majd fogják a reszelőt és ott helyben reszelik rá az étcsokoládét.
Csak képzeld el, ahogy szinte belefulladnak a hatalmas csokiforgácsok a süppedős vaníliakrémbe és roppanak a szádban, miközben selymesen csúszik a kávés babapiskóta… Én mondtam!
Aztán van még egy-két dolog, amit el kell árulnom a padovai gasztronómiáról! Eddig még sosem hagytak cserben, ha gluténmentes, vagy épp vega/vegán opciót kértem. Giorgio, a főpincér már megismer, ha érkezem és hevesen gesztikulálva magyarázza, melyik gluténmentes tésztával tudja megcsinálni számomra a kedvenc padlizsános-paradicsomos tésztámat. Az Aperolt mindig hibátlanul készítik, csodás megkoronázása lehet ez a napnak, bárhová is üljünk be.
Ha pedig szeretnénk tovább fokozni a bűnös élvezeteket, akkor nem hagyhatjuk ki a Venchi Fagyizó és Csokoládézót. Próbálok nem nagyon elmerülni most annak részletezésében, mennyire nincs párja az olasz fagyinak – hiszen ez köztudott -, inkább felhívom a figyelmeteket arra, hogy itt legalább 50 féle csokoládéból tudtok válogatni, kis csomagokat összeállítani szuvenírnek, vagy épp kész bonbon válogatásokat is választhattok. Kávésat, mogyorósat, karamelleset, kereket, szögleteset, „dolce vita” életérzéssel töltötteket…
Történelem
Azt hiszem, kicsit gasztro-hangsúlyos e cikk, pedig Padova nem csak a páratlan ételeiről és italairól híres, hanem hihetetlen történelméről is.
A város a Brenta folyó partján fekszik és időszámításunk előtti 10. századra tehető az alapítása. Belvárosában sétálva olyan, mintha egy történelemkönyvbe csöppentünk volna.
Ódon falak, gigantikus templomok, gyönyörű parkok, sokat látott épületek mindenhol.
A belvárosban egymást érik a gyönyörű bazilikák és templomok, ezért mindenképp vegyük fel a látnivalóink közé a Szent Antal- és a Szent Jusztina-bazilikát.
Körülöttük minden sarkon vallási ereklyéket, szuveníreket, dióhéjnyitól a méteresnél is nagyobb Mária-szobrokig rengeteg különlegességet találunk. Nem véletlenül ilyen népszerű a hely zarándokok és hívő utazók körében.
Nyüzsgő hangulat tinikkel
Nem kis múltat tudhat magának Padova híres egyeteme is, amelyet a 13. században alapítottak és azóta is Európa és Olaszország egyik vezető egyeteme. 2016-ban ez az egyetem elnyerte az „Olaszország legjobb egyeteme” díját is. Padjaiban manapság közel 40 ezer diák tanul, köztük természetesen számos magyar hallgató is.
De a történelmi szépségén túl tele van a város fiatalokkal és élettel!
Reggel 7 és 9 között zsúfolásig vannak a kávézók tinédzserekkel. Náluk ez a napi rutin része: suli előtt összeülnek egy feketére, betolnak egy isteni croissant, vagy gyümölccsel és csokikrémmel roskadásig pakolt amerikai palacsintát, majd felkapják a hátizsákot és kilenc körül csapatosan elsétálnak az iskolába. Nyoma sincs rajtuk bármiféle stressznek, mintha nem is suliba indulnának, hanem osztálykirándulásra.
Imádom nézni őket, sőt, úgy általában az olasz reggeli forgatagot: a biciklin guruló elegáns hölgyeket (nyakukban gyönggyel, orrukon márkás szemüveggel), az öreg urakat talpig eleganciában, ahogy olvassák a reggeli lapokat, komótosan, kávét szürcsölgetve, a nevetgélő, harsány fiatalokat, a reggeli káoszhoz szokott udvarias felszolgálókat.
Olaszországot érezni kell, nem csak látni. Hagyni kell, ahogy vénáig hatol az életigenlés, ahogy távolra kerülnek a problémák, amikor iszod a hamisíthatatlan olasz kávét, ahogy szerelembe esel az első tányér paradicsomos tészta láttán, ahogy beszippant a múlt a macskaköves utcákon sétálgatva.
Bizonyára itt is vannak hétköznapi gondok, fájdalmak, bizonytalanság, de valahogy mégis minden arról szól, hogy élvezzük az életet! Nagy kanállal és sok parmezánnal! Látogassatok el Padovába!
- Megközelítés: Padova könnyen és kényelmesen elérhető, Budapestről autópályán haladva kb. 7,5-8 órányi távolságra fekszik, Trieszttől kicsivel több, mint 2 órás autóútra, Velencétől alig 45 percnyire.
- Aki úgy dönt, hogy szívesen összekötné a velencei kirándulást egy másik izgalmas, de hangulatában eltérő olasz várossal, annak melegen ajánlom ezt a kb. egy órás kitérőt. Padova árfekvésében nem kiemelkedően drága, átlagos olaszországi árfekvése van: cappuccino 2-3 euró, bőséges reggeli 2 főnek kb. 20-30 euró, szállás teljesen változó árfekvésű, de egy kényelmes és tiszta belvárosi szállodai szobát 1 éjszakára már 80-100 euró között is találhatunk.