Az olasz kormány szigorúan tervez fellépni azon fagylaltgyártókkal szemben, akik nem kizárólag természetes összetevőkből készítik a termékeiket. Az agyonhabosított fagylalt persze jól néz ki, viszont az így kapott végeredményben több a levegő, mint bármi más és ezt az olasz hatóságok a vásárlók átverésének tartják.
Egy új törvényjavaslat a fagylaltosok portékáit minőségellenőrzésnek vetné alá. Amennyiben az ellenőrzésen kiderülne, hogy a termék lényegében túldrágított levegő csupán, az árusokat akár 10 000 eurós (kb. 4 millió forint) bírsággal is sújthatják. A túlhabosított fagylalttal elsősorban az a gond, hogy létezik olyan technológia, aminek a segítségével a termék 80 százalékát a belekevert sűrített levegő adja ki. Magyarán a habos fagyi nem egészen olyasmi, amire az olaszok büszkék lehetnek.
Pedig a gelato legalább akkora olasz gasztroikon, mint a pasta vagy a pizza, ám arról még nem született törvény, hogy pontosan mit is lehet valódi olasz, kézműves fagylaltnak nevezni és ez a nyerészkedőknek kedvez.
Persze ez nem azt jelenti, hogy eltűnik a piacról a legendás olasz habos fagyi, mindössze szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük azoknak, akik ilyesmivel foglalkoznak. Például az tény, hogy levegő nélkül nehéz habot csinálni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a kész termékre a fentebb kifogásolt 80 százalékos levegőtartalom a jellemző, vagy a hagyományos 30 százalék. A valódi fagylaltnak tartalmaznia kell továbbá tejet, vagy egyes esetekben tejszínt, tojást és az ízesítéshez szükséges friss alapanyagokat, mint amilyen mondjuk a pisztácia, vagy az eper.
A törvényjavaslat továbbá megtiltaná az olcsó, szintetikus aromák, porok és ételfestékek fagylalthoz való felhasználását. Szóval, ha esetleg azt látjuk, hogy valaki neonkék málnafagyit árul, jobban tesszük, ha fütyörészve elsétálunk mellette és még csak nem is gondolunk rá, hogy megálljunk nála egy gombócra.
Az új szabályok szerint az elkészült fagylaltot legalább nulla fokon kell tartani és 72 órán belül fel kell használni (azaz el kell adni).
Szóval, ha tényleg jó fagyit akarunk enni Olaszországban, akkor ne a kilométerekről instapozitívnak tűnő verzióra menjünk rá, hanem keressük a szerényebb megjelenésű, de anyaggal bőven ellátott változatokat.
(Via)