Olaszországban beköszöntött a nyár, ami magával hozta június első hétvégéjén a negyven Celsius fokos kánikulát. A forróság rengeteg olaszt csalt le a tengerpartra, akik a fagylaltból fogyasztottak a legtöbbet, az olasz statisztikai hivatal, az Istat szerint.
A Coldiretti, az olasz mezőgazdasági kistermelők szövetsége adatai szerint tavaly 19,5 százalékkal emelkedett a fagylaltfogyasztás Olaszországban, összesen pedig évi 2,3 milliárd eurós forgalmat generáltak.
A mostani árak több mint tizenegy százalékkal magasabbak, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az alapanyagok közül a tej ára hat százalékkal, a cukor nyolc százalékkal, a tojás ára pedig tizenkét százalékkal emelkedett.
Olaszországban nagy hagyománya van a fagylaltnak, mintegy negyvenezer kézműves fagylaltozó működik, ezek pedig hetvenötezer embernek adnak munkát.
Az idei nyáron közkedvelt a bazsalikom és a prosecco ízű fagylalt, de még mindig a hagyományos csokoládéból, pisztáciából, eperből és citromból fogy a legtöbb. A tölcsér pedig továbbra is nagyon közkedvelt, a legtöbben inkább azt választják a pohár helyett.
Sokan viszont aggódnak a magas árak miatt, mivel a mostani emeléssel egy tölcsér két gombóccal négy euróba, vagyis kb. 1600 forintba kerül, ami már komoly kiadásnak számít, főleg egy család számára.
(Forrás: MTI)