A statisztikai hivatal adatai szerint a nyaralás költségei jelentősen nőttek idén, főleg azok a termékek drágultak, amelyek talán leginkább hozzátartoznak egy nyaraláshoz. Átlagban leginkább a hamburgerek ára nőtt: ezekért idén átlagosan másfélszer kellett többet fizetni, 564 forintról 839-re nőtt az átlagos áruk. A gyros, ha pitában kérte a turista, akkor a tavalyi 744 helyett 924 forintba került. Az adatok szerint több mint tíz százalékkal nőtt a görögdinnye, a lángos és az élményfürdő belépők ára is (összességében a lángos ára átlagosan 12, a gyros 23, míg a hamburger közel 50 százalékkal került többe, mint tavaly) – írja az ATV.
Drága a szállás
A nyaralások legnagyobb költsége a szállásból adódik. Egy hévízi felső kategóriás szállodában kereslet alapján határozzák meg az árakat, ami azt jelenti, hogy amikor magas az érdeklődés, magasabb a kihasználtság, akkor az árak is magasabbak. Ráadásul azok a vendégek, akik az utolsó pillanatban foglalják le a szállásukat, már csak a magasabb kategóriás szobákból tudnak választani.
Egy másik szállodában Zalakaroson viszont úgy látják, hogy a jelenlegi árakat már nem biztos, hogy sokáig tudják tartani – viszont nem emeltek árat eddig, mert a magyar piac nagyon árérzékeny. Kérdéses, hogyan alakulnak majd az árak a jövőben… A KSH adatai az országos átlagot mutatják, ami azt is jelenti, hogy a kedvelt üdülőhelyeken drágább, míg a kevésbé felkapott helyeken olcsóbb árszinttel találkozhattak a turisták.