Ha egy repülőgép utasgárdáját kérjük, hogy ne egyenek mogyorót a fedélzeten, az nem feltétlenül akadályozza meg az allergiás reakciókat az erre érzékenyeknél, írja a BBC. Az ülés törlőkendővel való fertőtlenítése sokkal biztonságosabbá teheti a légi közlekedést az allergiások számára, állítják allergia-kutatók a legújabb bizonyítékok alapján.
A levegőben nem terjed
A vizsgálatok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a dióallergének a szellőzőrendszerek révén terjednének az utastérben – az apró ételmaradékok azonban megtapadhatnak az üléseken, tálcákon és képernyőkön, és így a kézről a szájba vagy az arcra kerülhetnek. Ezért a legjobb megoldás az allergiás reakciók elkerülésére a székek és háttámlák fertőtlenítése repülés előtt, derül ki az új kutatásokból.
Általános vélekedés, hogy a mogyorószemcsék a repülőgépen a levegőben terjedhetnek – ezért a légitársaságok gyakorta kérik utasaikat, hogy ne egyenek mogyorót a fedélzeten. A levegő tisztaságát bizonyító kutatás szerzője és az Imperial College London allergiaszakértője, Paul Turner szerint azonban az utasoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy az élelmiszerek a levegőben terjednek.
“Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a diófélék részecskéi a repülőgépek utastéri szellőzőrendszerén keresztül terjednének és okoznának allergiás reakciókat ” – mondta a BBC-nek.
Az ételallergiások túlnyomó többsége ráadásul nem is reagál az étel szagára,
még akkor sem, ha nagyon kis mennyiségre allergiás.”
A kutatás szerint a hatékony szűrőrendszerek eltávolítják a por, a gázok és az élelmiszerrészecskék túlnyomó többségét az utasok által belélegzett levegőből.
A levegő három-négy percenként cserélődik ki teljesen a repülés során az utastérben.
Kórházakban és tantermekben ugyanez a folyamat tíz percet vesz igénybe.
Az ülések jelentik az igazi veszélyt
Az igazi veszélyt az jelenti, hogy a korábbi járatok utasai mogyorómaradványokat hagyhatnak az üléseken, tálcákon, a padlón és a képernyőkön. Ha az ülések területét nem tisztítják meg megfelelően a járatok között, a mogyoró apró darabkái a következő utas kezére és arcára kerülhetnek – áll a vizsgálat eredményei között.
Ha a járatok indulása között kevés idő áll rendelkezésre az utastér takarítására, a szakértők szerint az ételallergiás utasok számára lehetővé kellene tenni, hogy
elsőként szálljanak fel, és maguk tisztítsák meg ülésüket.
“Ha az ételallergiás emberek elsőként szállhatnak fel, és van idejük arra, hogy megtisztítsák az ülőhelyüket például egy babatörlővel vagy antibakteriális törlőkendővel, sokkal kisebb a valószínűsége, hogy allergiás reakciót tapasztalnak” – mondta Turner.
A kutatásban arról is szó esik, hogy a potenciálisan életveszélyes allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia kockázatának kitett betegeknek mindig két adrenalin-tollat kell tartaniuk maguknál. A légitársaságoknak emellett fontolóra kellene venniük, hogy vészhelyzet esetére tartsanak egy készletet a fedélzeten.
Az Allergy UK allergiásokat segítő civil szervezet szerint a légi közlekedésnek “biztonságosnak és befogadónak kell lennie mindenki számára.”
“Ez azt jelenti, hogy meg kell ismerni és támogatni kell a súlyos allergiával élők igényeit, akiknek gyakran nagy szorongást okoz az utazás” – mondta Simone Miles, a szervezet vezérigazgatója.