A Michelin-kalauz 2024-ben összesen 57 hazai éttermet ajánl: ezek között kettő kétcsillagos, hét egycsillagos, tizenegy Bib Gourmand-minősítéssel kitüntetett étterem van, utóbbiak közül öt most került először a kiadványba -írja a We Love Budapest.
A kétcsillagos tatai Platán és a Stand Étterem megtarthatta mindkét csillagját, illetve mind a hét, tavaly is csillaggal kitüntetett étterem megtarthatta egy csillagját: Budapesten a Babel, a Borkonyha, a Costes, a Salt, a Rumour, az Essência és a és az esztergomi 42 Restaurant is.
Emellett új Michelin-csillagos étteremként köszönthetjük az őriszentpéteri Pajtát.
A teljes lista így fest:
Michelin-csillagos éttermek és bisztrók:
- Platán Gourmet, Tata**
- Stand Étterem, Budapest**
- Pajta, Őriszentpéter (új)*
- 42 Restaurant, Esztergom*
- Salt, Budapest*
- Borkonyha, Budapest*
- Babel, Budapest*
- Costes Restaurant, Budapest*
- Rumour, Budapest*
- Essência Restaurant, Budapest*
Bib Gourmand minősítést kapott:
- Újváros Bisztró, Szarvas (új)
- Iszkor, Mályinka (új)
- N28 Wine and Kitchen, Budapest (új)
- Goli, Budapest (új)
- Platán Bisztró, Tata (új)
- Macok Bisztró, Eger
- Morzsa, Pécs
- Casa Christa Étterem, Balatonszőlős
- Bistro Sparhelt, Balatonfüred
- Kistücsök Food & Room, Balatonszemes
- Anyukám Mondta, Encs
Új helyek a Michelin-ajánlott éttermek és bisztrók között:
- KOLLÁZS Brasserie & Bar, Budapest
- Szaletly, Budapest,
- Zazie Bistro, Budapest
- Teyföl, Szentendre
- Füge Étterem, Biatorbágy
- SHO Tihany, Tihany
- Cut&Barrel Salumeria és Vineria, Budapest
- Bilanx Restaurant, Budapest
- VIRTU Restaurant, Budapest
- Alelí, Budapest
- Green Star minősítést kapott
- Natura Hill, Zebegény
- Special Awards elismerésben részesültek
- Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen (Budapest)
- Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 Restaurant (Esztergom)
Az év fiatal séfje minősítést pedig Lendvai Levente, a budapesti VIRTU Restaurant séfje nyerte el.
Autógumigyártástól a luxusgasztronómiáig
A díjakat az 1889-ben alapított Michelin cég ítéli oda: az eredetileg az autógumik népszerűsítése érdekében készült kalauz mára a gasztronómia legfőbb mércéjévé vált. A kiadvány a 20. század folyamán olyan sikeres lett, hogy
ma az éttermi és szállodai világ egyik legfontosabb elismerésének számít, ha egy intézmény bekerül a kalauzba.
A Michelin-ajánlásról az úgynevezett inspecteur-ök döntenek – évente átlagosan 250 éttermet látogatnak meg, az ezeken a helyeken szerzett tapasztalataik alapján kerülnek fel a díjazottak a listára. A Michelin egy csillaggal minősíti a “kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket, két csillagot kap az a kitűnő étterem, ami miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni, három csillagot pedig azok a helyek, amelyek látogatása külön utazást is megér.
A Michelin-kalauz teljes magyarországi kínálata.