Nincs új Michelin-csillagos étterem Magyarországon, de így sem kell csüggedni, hiszen az elmúlt években szép számmal gyarapodtak a csillagok számai. Van viszont két vidéki étterem, aki közül az egyik Bib Gourmand minősítést, egy másik pedig a fenntarthatóságot díjazó Zöld csillagot kapott – olvasható a Michalin Guide közleményben.
Bib Gourmand-t jelölést azok az éttermek kapnak, akik különlegesen jó ételeket kínálnak megfizethető áron. A jelölést eddig csak az encsi Anyukám Mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, az egri Macok és két balatonfüredi étterem, a Mór24 és a Sparhelt birtokolta.
Mostantól viszont a pécsi Morzsa is Michelin Bib Gourmand díjjal büszkélkedhet.
Bővült a zöld csillagok száma
A Michelin zöld csillagot az az étterem kaphat, amely törekszik a fenntartható működésre. Ilyen, ha valaki saját maga termeszti meg a hozzávalókat vagy helyben szerzi be az összes alapanyagot. Az is fontos, hogy a működésük a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja és használjanak megújuló energiát.
Eddig négy étterem kaphatott zöld csillagot Magyarországon: a hosszúhetényi Almalomb, a poroszlói Graefl Major Kétútköz, valamint a budapesti Onyx Mühely és a Salt.
A díjazottakhoz most a szigligeti Villa Kabala is csatlakozott.