Itt kapni a világ legjobb pizzáját - Ha Olaszországra tippelsz, nagyot tévedsz
Megjelent az 50 Top Pizza Awards 2024-es világranglistája, aminek első helyére nem egy olasz, hanem egy New York-i pizzázó került. A világelső Una Pizza Napoletana Manhattan alsó-keleti oldalán található. Az éttermet Anthony Mangieri pizzamester nyitotta meg 2022 márciusában, és nemcsak az amerikai, hanem a nemzetközi (igen, még az olasz) versenytársakat is legyőzte – írja a CNN.
„Inspiráló érzés, hogy 30 év után elismernek, különösen hogy Nápolyban, ahol a pizza született” – nyilatkozta Mangieri a lapnak. Hozzátette, jól esik neki a rangos elismerés, mégsem emiatt lépett a pályára. Azt is elárulta, ő maga általában nem pizzát, hanem tésztát vagy menyasszonya mexikói főztjét eszi.
Nagyon erősek a New York-i pizzázók
Másik három New York-i pizzéria (a Ribalta, a Don Antonio és a L’industria Pizzeria) is bekerült a 2024-es toplistára, amely összesen 101 éttermet tartalmaz – ami elég meglepő, annak tükrében, hogy TOP 50-nek nevezik.
Pizzériák a világ minden tájáról
Olaszország 41 étteremmel szerepel a listán, míg az Egyesült Államok összesen 15 helyet tudott megszerezni. Azt, hogy a díj valóban globális, az is mutatja, hogy olyan országok is helyet kaptak a listán, mint Dél-Korea, Bolívia és India – ezekről a térségekről azért általában nem a pizza ugrik be nekünk elsőre.
A hagyománytisztelet nyert
„Egy olyan országban, ahol jellemzően mindent rápakolnak a pizzákra, Anthony csak a legautentikusabb hagyományokat követi a feltéteknél, rendkívül magas minőségű alapanyagokkal” – áll az indoklás a díjátadó oldalán.
Az Una Pizza Napoletana kemencéjében egyszerre mindig csak három pizzát sütnek.
Az étlapon csupán néhány klasszikus verzió áll: Marinara, Margherita, Cosacca és egy napi ajánlat, amely a piacon kapható alapanyagok alapján változik.
View this post on Instagram
Mangieri New Jersey-ben nőtt fel, és már fiatalon pizza megszállottja lett. Édesanyja gyakran autóval vitte őt a jól ismert New Jersey-i, New Yorki és Connecticut-i pizzázókhoz, hogy megtalálja a legfinomabbat.
A tökéletes pizza titka
Mangieri később a természetesen kovászolt, fatüzelésű kemencében sült pizzákra specializálódott, és éttermében olyan minőségi alapanyagokat használ, mint például a legjobb San Marzano paradicsom, az Amalfi oregánó, a bivaly mozzarella és a szicíliai tengeri só.
„A jó pizza titka először is a tészta. Fontos annak hidratáltság és azt is meg kell érteni, hogyan változik a különböző hatásokra”
– mondta Mangieri a CNN Travel-nek.
View this post on Instagram
A náluk árult pizza tésztája természetesen kelesztett, erősen hidratált, soha nem hűtik, és többféle olasz lisztkeverékéből készül.
Az étterem az Orchard Street-en található, nem messze a Houston Street-től. Október 4-ig azonban a hely zárva, mert Mangieri és csapata Olaszországba utazott.