A Nyhavn kikötő partján sétálva már érezni a levegőben terjengő mennyi illatokat. A bódékban piros-fehér csíkos papírzacskókban árult karamellizált mandula és az almás palacsinta édes illata semmi máshoz nem hasonlítható. De ugyan ilyen a glögg, azaz mandulával és mazsolával ízesített forralt bor, amit vétek lenne kihagyni, ha Koppenhágában járunk – írja a Roadster.
A Tivoli ilyenkor karácsonykor mesebirodalommá változik át. Az 1834-ben megnyitott kert az egyik legnépszerűbb célpont az ünnepek előtt. Nem is csoda, hiszen tele van látványosságokkal, mint az óriási kalózhajók, a kínai pagoda és a méretes izzók. A Rutschebanen a világ egyik legrégebbi, fából készült hullámvasútja pedig mindenkit elvarázsol.
Érdekesség, hogy a dán királynő, Margrethe minden évben részt vesz az itt előadott karácsonyi balett megtervezésében. Idén Hans Christian Andersen ‘A hókirálynő’ című meséjét állítják színpadra. De a Tivoliban nem csak szórakozni lehet. Itt vannak Koppenhága legjobb éttermei is, mint például a Brdr Price, ahol a klasszikus skandináv konyha finomságait élvezhetjük.
Divatos lett az olcsó közösségi étkezés Koppenhágában
Koppenhágában az ünnepi készülődés és a téli programokon való részvétel sosem olcsó mulatság. A helyiek kitalálták, hogyan lehet csökkenteni ezeket a költségeket. A közösségi étkezés, vagy más néven “fællesspisning,” az egyik legdivatosabb módja annak, hogy együtt élvezhessük az ünnepi ételeket.
Ezeken az alkalmakon előre meghatározott áron kínálják az ételeket. Mindenki egy hosszú asztalnál ül és egyszerre étkezik.
A Folkehuset Absalon étterem a Vesterbróban tökéletes példa erre. Az egykori evangélikus templomból lett közösségi épület is kínál fenséges, mégis megfizethető vacsorát. A jegyeket előre lehet foglalni, de akár spontán látogatóként is lehet csatlakozni a közös étkezéshez a szabad helyek függvényében.