Egy repülőutat sok mindentől lehet jónak vagy rossznak minősíteni: a gördülékenység, a kényelem és természetesen a kiszolgálás a gépen, mind meghatározhatják hogyan érezzük magunkat az út során. A japán Zipair nevű fapados légitársaság az utóbbit, vagyis a kiszolgálást új szintre emeli, mivel bejelentették, hogy a megszokott menük mellett ezentúl rovarokból készült ételeket is felszolgálnak majd a járataikon – írja a designtaxi.com.
Sokaknak, különösen európai szemmel, meglepő lehet ez a döntés, de a Zipair munkatársai szerint lehetett számítani erre a lépésre.
–A cégünk mindig is következetesen kiállt a fenntarthatóság és a környezettudatosság mellett és ez a döntésünk is ezt bizonyítja.
Köztudott, hogy a különböző rovarok tele vannak értékes tápanyagokkal, magas a fehérjetartalmuk, így tökéletesen képesek helyettesíteni más húsételeket
– olvasható a Zipair oldalán található közleményben. – A repülőjáratokon köztudottan rendkívül sok készétel végzi a szemetesben, mi pedig úgy éreztük, hogy ez ellen tennünk kell valamit. Azzal, hogy a sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagyó rovarokból készült főételeket ajánlunk az utasainknak, máris kevesebb lesz a feleslegesen lemészárolt állatok száma.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól csak és kizárólag rántott, sült és főtt szöcskék és különböző ízeltlábúak szerepelnek majd az étlapon – sőt, valójában ezekkel az utasok nem is találkoznak, még akkor sem, amikor ezt a különlegesmenüt rendelik. A Zipair ugyanis a rovarokat nem eredeti formájukban tálalja, hanem por formájában – a rovarokat tehát összezúzzák, mielőtt a tányérra kerülnének. Jelenleg kétféle főételük tartalmazza ezt az úgynevezett „rovarport”.
Az egyik egy teljesen hétköznapinak tűnő hamburger, ahol a különleges összetevőt a buciban, a szószban és a zöldségben találjuk meg. A másik pedig egy rákétel, ahol szintén a szószban található meg a fehérjedús granulátum. Egyszóval, mindkét étel ugyanúgy tartalmaz egyéb, megszokott húskészítményt is, épp csak kiegészítették az összezúzott rovarok darabkáival.
A cég szóvivője elmondta, hogy a rovarok két okból számítanak fenntarthatóbb és környezettudatosabb választásnak, mint mondjuk a csirke, vagy a marha. Egyrészt azért, mert sokkal hamarabb fel lehet őket használni, mint a haszonállatokat, másrészt pedig gyakorlatilag nem kerül pénzbe, hogy tányérra kerüljenek: nem kell őket külön etetni és nincs szükség hatalmas farmokra a tenyésztésükhöz. A cég júliusban vezette be a járatain a különleges menüt, ám nem tűnik túl népszerűnek a dolog: eddig mindössze megközelítőleg hatvan utas tartott rá igényt.