Minden piaci szereplő örül a beígért nyitásnak, ám a színházi, éttermi vagy fitnesztermi vezetők szerint az ördög a részletekben rejlik majd, ezért kíváncsian várják a pontos szabályokat. Egyes színházak társulatai már próbálnak, ám annyi biztos: a közönséget a járványügyi szabályoknak megfelelően kezelik majd. Az éttermek is készítik fel a belső tereiket a nyitásra – hétvégén ugye csak a teraszok fogadhatták a vendégeket. Egy pécsi vendéglő tulajdonosa elmondta: örülnek a nyitásnak, mert az elmúlt hónapokban csak a veszteségük nőtt.
“Mindenféle segítségnyújtás, amit kaptunk, az éppenséggel kevés volt ahhoz, hogy ne kelljen folyamatosan, minden hónapban beletenni a vállalkozásba a pénzt, mert nem tudtuk kitermelni a szükséges költségeket sem” – mondta az RTL Híradónak Teleky Zoltán, a Room Bistro tulajdonosa. Egymás után látnak napvilágot a hírek, hogy magasabbak lesznek az árak a vendéglátásban: 15-20%-os emelkedés is lehet a dráguló alapanyagok miatt. A vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint nehéz lesz visszacsábítani az elmúlt hónapokban elvándorolt munkaerőt, magasabb bérigénnyel kell kalkulálni.
Csak védettségi igazolvánnyal
Hamarosan nyithatnak az uszodák és fitnesztermek is, noha ide is csak védettségi igazolvány ellenében lehet bejutni. “Nagyon vártuk már ezt a nyitási lehetőséget, de ugye ez még mindig csak félig nyitás, attól függ, hogy a vendégek hány százaléka van beoltva” – mondta Tóth Csaba, G4 fitness tulajdonosa. Hozzátette: az ellenőrzés nem fog nehézséget okozni, összehasonlítják a védettségi és a személyi igazolványon szereplő adatokat, ha azok stimmelnek, akkor beengedik az érintettet.
Eközben közzétették a nyitás részleteit: