Tavaly november óta sehova sem lehet beülni – 3,5 millió beoltottnál, ami Orbán Viktor számításai szerint jövő hét közepén meglesz, változhat a helyzet. A tulajdonosok és a dolgozók már készülnek a vendégek fogadására, az egyik fővárosi étteremben például megragadták a festőhengert, a fűrészt, és korszerűsítették a vendéglőt. „Jelen pillanatban kicsit romos, de mi már látjuk a fényt az alagút végén. Nagyon reméljük, hogy jövő hét végére nyitásra kész környezettel tudjuk fogadni az embereket” – nyilatkozta az ATV-nek Greilich Attila tulajdonos.
A Balatonnál lévő egységeknél is folyamatosan érdeklődnek a nyitásról, a Majtényi Présház esetében már sokan érdeklődnek, hogy lehet e náluk esküvőt tartani, és május elejére már asztalfoglalás is érkezett hozzájuk.
Az egyik bistro séfje, Teleky Zoltán rávilágított: nagy probléma lesz, hogy munkaerőt hol lehet majd újra találni; azoknak a helyeknek, akik bezárni kényszerültek, nehéz lesz pótolni a személyzetet.
Ott van az áremelés problémája is: sokan ezzel akarják ellensúlyozni az elmúlt hónapokban elmaradt bevételt, egy másik vélekedés szerint azonban a fogyasztóknál nincs több pénz a zsebükben, ezért nem biztos, hogy a nagyon erős áremelkedést tolerálnák.