Az Aaron Allen & Associates tanácsadó cég szerint a világ éttermeinek 10 százaléka eltűnhet a koronavírus miatt: 22 millió étterméből 2,2 millió megszűnhet, kétszer ennyi pedig csak komoly átalakítás árán éli túl a válságot.
Beindulhat a spórolás
A turizmus elmaradozása mellett az is sújtja az éttermeket, hogy azok, akik rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek, az elsők között az étterembe járáson kezdenek el spórolni. Emellett a higiéniai szabályok is sokkal szigorúbbak lettek, ez plusz költséget jelent az éttermeknek, melyek közül több már a járvány előtt is adóssággal üzemelt.
A globális visszaesés fő oka az amerikai zuhanás, de az európai éttermekben is kevesebb a vendég most, mint egy éve, hiába nyitottak újra több országban is.
Az előrejelzések szerint az amerikai éttermek 25 százaléka nem nyit majd ki a járványt követően.
Egyébként a tengerentúlon több étteremlánc is csődbe ment, például a Le Pain Quotidien vagy a Garden Fresh Restaurants, a Magyarországon is jelen lévő TGI Fridays és a Cousins Subs pedig jelentősen csökkentette az üzleteinek a számát. Eközben Németországban aránylag hamar visszatértek a vendégek az éttermekbe, az elmúlt napokban már újra visszaesés látszott a forgalomban – írja a Portfolio.
Nincs minden veszve
A járvány ellenére több nagy étteremlánc részvényárfolyama is emelkedett 2020-ban, leginkább azoké, akik gyorsan alkalmazkodtak a lezárások által előidézett helyzethez és profitáltak a házhozszállításból. Azok bevéteke alakulhat jól az idén, akik gyorsan átálltak a házhozszállításra vagy olyan országban üzemelnek, ahol nagy károk nélkül megúszták a járványt.