Fotó: Getty Images
A magyar vendéglátás nagy napja volt 2022 november 3-a, csütörtök. Hihetetlen sikert értek el a hazai éttermek és séfek: hét kapott egy csillagos elismerést, és két további vendéglátóhely pedig két Michelin-csillagot egyszerre.
A budapesti díjazott helyeket vette górcső alá a Penzcentrum.hu, amely mindjárt elsőre a sztárséf, Rácz Jenő éttermének árlapját tekintette át. A Rumourban egy 11 fogásos kóstoló menü ajándékutalvány 63135 forintba kerül fejenként.
A Tóth Szilárd által fémjelzett Salt már 2021-ben is kapott csillagot (egyébként nyitásának második évfordulóján). Náluk a 15 fogásos kóstoló menü a tavalyi 29000 forint helyett idén már 44 500 forintba kerül.
Korábban Tiago Sabarigo séf a Michelin-csillagos Costes Downtownt hagyta ott, hogy feleségével, Jenei Évával megnyissák az Essência nevű éttermüket, ahol a magyaros és portugál ízvilág simul egymásba. Náluk az 5 fogásos menü 34900 forintot kóstál, alkoholmentes párosítással 44 900, borpárosítással 52 900, valamint internacionális borpárosítással 58 900.
A Babel Budapest (séf: Kaszás Kornél / Daniel Berlin) története talán a legérdekesebb, hiszen 2022 januárjában nyitottak két év után újra. Úgy, hogy korábban már kaptak Michelin-csillagot. Szóval az idén újráztak. Az áraik pedig a következőek: 13 felvonásos menü 69 000 forintba kerül, a bor párosítás 29 500 forint, de ha alkohol nélkül szeretnénk vacsorázni, akkor a juice párosítás 19500 forint felárért kérhető.
A Costes (séf: Koppány Levente / chef patron Rácz Jenő ) Budapest és Magyarország első Michelin-csillagos étterme volt, amely idén is megszerezte a hőn áhított elismerést. A hely degusztációs menüjéből fogyaszthatunk ebédidőben ötfogással, 43000 forintért. Az esti, kilenc fogással bíró változat 59000 forintba.
A Borkonyha (séf: Sárközi Ákos),6 fogásos degusztációs menüje 39 000 forint, amelyhez bor- és juice párosítás is kérhető.
A budapesti éttermek közül a Szulló Szabina és Széll Tamás vezette Stand elképesztő, kétcsillagos minősítést kapott az idén. Náluk a 6 fogásos kóstoló menü 54900 forint, az ehhez kapcsolódó borpárosítás pedig további 28 000 forint. A Chef kóstoló menü, amely 8 fogásos, 59900 forint, a borpárosítás 39900 forint, míg a Vegetáriánus kóstoló menü 8 fogásos kivitelben 59900, 6 fogásosként szervírozva pedig 54 900 forintba kerül.