Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a Balatonon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve olyan különleges étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait és finomak is.
Hínáros Lángossal, algás jégkásával és bojli falatokkal érkezik a BALATORIUM Menü
A BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hetén neves helyi vendéglátók csatlakoztak és elkészítettek egy igazán különleges menüt. Ezt a menü augusztus 19-én egész nap megkóstolhatják az érdeklődők, több mint kilenc helyen Balaton szerte – olvasható a szervezők oldalán.
A kezdeményezésben az alábbi helyek veszek részt:
- a balatonszemesi Kistücsök Étterem,
- a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó,
- a vászolyi Zománc Bisztrócska,
- Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről,
- a Kaktusz Büfé Csopakról,
- a Balatonalmádi Constans Random Café,
- a balatonmáriafürdői Lángos World,
- az Örvényes Beach büfé,
- és Salföldi Bánya is.
A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is.
Így kóstolhatunk majd sulyom shotot és abált sulyom desszertet, hínaras és egyéb vizinövényes iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojli falatokat, algás Balaton italt és kávét vagy jégkását, de fáslegelő ital is lesz majd a tányérokon és poharakban.
Természetesen senkinek nem kell aggódnia, a felhasznált alapanyagok minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.
A fogások mellé beszélgetés is jár, hiszen a vendéglátóhelyek egy részében a BALATORIUM projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben.