Egy révfülöpi büfében már 1100 forintért kínálják a sajtos-tejfölös lángost, de várhatóan lesz ez még drágább is, hiszen az alapanyagok ára egyre csak emelkedik, és még csak most jön a főszezon – nem beszélve a szállítási költségekről, a bérleti díjakról, és az alkalmazotti bérek alakulásáról – olvasható a Privátbankár körképében.
Korábban a Blikk arról írt, hogy a strandokon a legolcsóbb helyen sem lesz 1000 forint alatt a sima lángos, sőt, a lapnak nyilatkozó árus szerint a parti büfékben mindenütt 1300 forintért árulják majd a feltétek nélküli, sima lángost.
A Privátbankár cikke szerint egy tihanyi étteremben, ami egyben skanzen is, 3100 forintért kapható most a gulyásleves, igaz, főételnyi adagban. Az előételek átlagára 3500 forint, a szárnyasokból készült fogások 5000 forintot kóstálnak, nem beszélve a marhákról. Megjegyzik, szembetűnő, hogy általában mennyire elszabadultak a hazai vendéglátásban a levesárak. Mint írják, most alig van hely, ahol 1000 forint alatt találtak levest.
Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az RTL Klubnak nyilatkozott arról, hogy az élelmiszerárak és az energiaszámlák növekedése miatt akár 15-20 százalékos drágulásra számíthatunk majd a Balatonnál idén nyáron.
Megugrottak a szállásárak is a Balatonnál
A legnagyobb szálláshirdető portálon 250-300 ezer forintnál kezdődnek a legolcsóbb háromcsillagos szállodák, ha egy négyfős család egy hétre utazna a nyáron Balatonhoz. Háromcsillagos szállodákat all inclusive ellátással, 700-800 ezer forint környékén lehet találni – idézi az RTL Reggeliben elhangzottakat a Turizmusonline. Hozzáteszik, másfél millió forintért is találni a Balatonon négycsillagos szállodát nyárra négyfős családnak egy hétre.