Az infláció, az alapanyagok folyamatos drágulása miatt várhatóan már tavasszal sem a tavalyi árakkal találkozhatnak a vendégek a magyar tengernél. A balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre lehet számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni – nyilatkozta Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos a sonline.hu-nak. Hozzátette, ha az árstopot kivezetik, az étolaj ára legalább a duplájára emelkedik – ezt pedig a lángos árába is be kell majd építeni.
A lapnak elmondta azt is, nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.
Ugyanakkor bíznak abban, hogy idén több diákmunkásra számíthatnak, mivel a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.
Makkos Péter a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke is, úgy nyilatkozott: tavaly jó évet zártak, nagyon sokan fizettek SZÉP-kártyával.