A kukoricás fagyi nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem egy újabb lépés a balatoni ízek modern újragondolása felé – írja a Sonline.
Szezon elején mi is ellátogattunk a Balatonmáriafürdőre, ahol megkóstoltuk a lángos ízű fagyit, és feltérképeztük a környék többi fagyizóját is. Ifjabb Pálfi Attila fagyi-forradalmat indított a Balatonnál: különleges ízesítésű fagylaltjaiért akár Szegedről is útra kelnek a turisták.
Az édes főtt kukorica ízű fagyi mellett továbbra is kínálatban maradt a sajtos-tejfölös lángos ízű fagylalt is. Ez a különleges fagyi a 10. Balaton Fagyija versenyen különdíjat is kapott.
“Ez szakmai kihívás volt, mert szakmai zsűri jutalmazta, így biztos voltam benne, hogy szakmailag is rendben van. Aztán felmerült bennem, hogy még mi lehet ennél is extrémebb, ezért idén a 11. Balaton Fagyija versenyre készítettem egy hekk fagyit. Ez nagyon megosztó lett” – mesélte ifjabb Pálfi Attila a lapnak.
Valódi reszelt sajt is kerül a fagyiba
“A natúr főzött alapba teszem bele a lángos szélét, ami bele van darálva a fagyiba. Ezt rétegezem a lángos közepével, mivel nekem másképp sütik, mint a vendégeknek. Tehát nagyobbra nyújtják, így még vékonyabb és a közepét ki tudjuk törni, amit összeaprítunk. Leengedek egy réteg fagylaltot, abba reszelt sajtot teszek, majd a következőbe lángos morzsát és így tovább” – magyarázta ifjabb Pálfi Attila.
A Vitorlás Fagyizótól nem messze található Gyufa büfében sül a hekk és a lángos is, amelyek a fagylaltok ízesítését és díszítését adják.
Aki nem rajong a hal ízéért, annak sem kell aggódnia, mert a hekk fagyinak nincs erős hal íze.
A közeli büfével való kollaboráció annyira sikeres, hogy ifjabb Pálfi Attila további közös projekteken is gondolkodik, bár ezekről egyelőre nem árult el részleteket. Az izgalmas ízek sorát erősíti a mentás-uborkás fagylalt is, amely tavaly közönségdíjat nyert az Év fagyija versenyen.
“Sokan utaznak Balatonmáriafürdőre csak azért, hogy megkóstolják ezeket az ízeket. Balatoni ízeket szerettem volna a fagyiba vinni, és mivel újat akartam kitalálni, jött az ötlet, hogy legyen lángos, hekk és főtt kukorica ízű fagyim. Elvihettem volna a vásárlók által kedvelt sajttortát a versenyre, de valami egészen újat akartam” – mondta a Vitorlás Fagyizó tulajdonosa.