A Balatoni Turizmus Szövetség 2023-ban újra meghirdette a Balaton Fagyija pályázatot – írja a likeBalaton.hu. A verseny célja, hogy a klasszikus, jó minőségű kézműves fagylaltokat népszerűsítse.
A versenyre kézműves fagylaltozók és cukrászdák nevezhetnek. Fontos szabályok, hogy a fagylaltozók maximum két finomsággal indulhatnak és lágyfagylalttal nem lehet nevezni.
Idén újításnak számít, hogy a zsűri nem látogat el az összes jelentkezőhöz, hanem a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely ad majd otthont a versenynek, így a pályázóknak oda kell vinniük a fagyi alaplevét és a helyszínen fogják elkészíteni az édességeket.
A zsűri a pontozást számos szempont alapján végzi. Figyelembe veszik a fagyi esztétikai megjelenését, az ízét, az állagát és természetesen a kreativitást is értékelik, ebbe beletartozik, ha ritkán használt ízt vagy új íz kombinációt találnak ki az indulók.
A Balatonra jellemző ízek használata is előnyt jelenthet, mint például a méltán híres levendula, de emellett a helyi borok, tejtermékek és egyéb fűszer- és gyógynövények felhasználása is jó ötlet lehet.
A tavalyi nyertes a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” elnevezésű fagylaltja volt. Az édességben a dió, az eper és a levendula íze keveredett. A fagylalt készítőit az Eszterházy torta inspirálta, mindezt fehér- és és étcsokoládéval díszítették.