A sáskajáráshoz hasonlítják egyesek azt a jelenséget, ami megfigyelhető Amszterdamban. A közösségi médiában terjedő trendek miatt idén 23 millió olyan látogatót számolhatnak, akik csak néhány órát vagy napot töltenek a városban és nem a hagyományos látnivalókat, múzeumokat és galériákat keresik fel – írja a Guardian.
A 2019-es lezárások miatt sok kisvállalkozás került bajba, ezért a közösségi média segítségével próbált talpon maradni. Ilyen például a Fabel Friet nevű étterem, akik TikTok videókat kezdtek készíteni és rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert. Pedig az ételük meglehetősen egyszerű: egy látványkonyhában burgonyát sütnek ki és arra különféle feltétet tesznek.
A közösségi média felhasználói viszont imádják az éttermet és már több olyan videó is terjed, aminek megtekintése meghaladta az 1 milliót.
@eatsabouteating I finally tried out what are considered the best fries kn Amsterdam…. 100% true!! Crispy, salty, tons of flavor!!! 🍟 @fabelfriet #amsterdamfries#fabelfriet#amsterdamfood#frenchfries🍟♬ original sound - mc25x
A Chun kávézó tulajdonosai elmondták, hogy ők az Instagramon tudtak kitörni. Hozzájuk is számtalan vendég érkezik, hogy elkészíthessék saját fotóikat. A helyiek viszont nem igazán örülnek ennek. Mivel az asztalok hamar megtelnek, vagy eleve csak elviteles ételeket árulnak, a turisták a piros lámpás negyedben keresnek helyet, ahol leülhetnek és békésen elfogyaszthatják az ételüket.
Az ott élők több figyelmeztetőtáblát is kihelyeztek az ablakokhoz és lépcsőkhöz: “Itt tilos piknikezni, ne ülj ide!” felirattal.
Az egyik név nélkül nyilatkozó szerint a piros lámpás negyedbe nem valók az elviteles ételek, mert a gyönyörű belvárost ellepik az étkező emberek. A De 9 Straatjes bevásárlóövezet vezetője abban reménykedik, hogy a közösségi médiát uraló trend csak átmeneti jellegű.
A jelenség veszélyeire Dr. Joris Demmers, az Amsterdam Business School docense és marketing szakértője is felhívta a figyelmet. Szerinte a mostani jelenség a sáskajáráshoz hasonlít. A turisták ellepik a várost, kapacitási problémákat okoznak, aztán gyorsan tovább is állnak, ez pedig fenntarthatatlan üzleti modellt eredményez.