2021 végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül 350 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2022 legfontosabb trendjeinek. Az így kapott eremények alapján az 5 legmenőbb kulináris trend közül első a fenntarthatóság, második a növényi alapú élelmiszerek, ezt a kényelmi ételek, egészséges, immunrendszer erősítő ételek végül a globális ételek és ízek követik. A fenntarthatóság egyébként nagy hatással lesz az étlapok választékára és az éttermek működésére is, ugyanis a helyi forrásból származó és fenntartható módon termesztett/termelt alapanyagok felhasználásától az élelmiszer-pazarlás csökkentéséig és az újrahasznosításig bezárólag – írja a Food&Wine.
A csomagolás minden korábbinál hangsúlyosabb szerepet kapott a 2022-es előrejelzésben – egyre nő az igény a környezetebarát csomagolóanyagok iránt.
A séfek szerint az eddig kényelmi ételt fogyasztók igyekszenek egészségesebben étkezni, egyúttal az is prioritás lesz, hogy az egyedi, nemzetközi ízeket fogyasszák. Ennek nyomán az étlapok választékát, ízeit legjobban befolyásoló régiók: Dél-Kelet Ázsia(Vietnam, Szingapur, Fülöp-szigetek); Dél-Amerika (Argentína, Brazília, Chile); a karibi térség(Puerto Rico, Kuba, Dominika); Észak-Afrika (Marokkó, Algíria, Líbia); Nyugat-Afrika (Nigéria, Ghána, Nyugat-Szahara). A fűszerek közül a koreai gochujang, a mexikói Tajin és az évek óta slágernek számító arab harissa.
Top 10 általános trend 2022-ben: fenntartható, újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolás; csomagolás, amely megőrzi az élelmiszerek minőségét, és biztosítja, hogy az élelmiszer jól utazzon a kiszállítás során, hőmérsékletet tartó csomagolás, amelyben a meleg étel meleg, a hideg étel hideg marad; nulla hulladék/fenntarthatóság; immunitást erősítő falatok; a menü egyszerűsítése, kevesebb tétel
Immunitást erősítő/funkcionális összetevők; növényi alapú szendvicsek; élelmiszerbiztonsági/ hamisítás-biztos csomagolás; alternatív édesítőszerek, például juhar- és kókuszcukor.