Az izlandi Sólheimajökull városában Balogh Dániel és párja üzemeltetik a hideg szigetország egyetlen lángosozóját, írja a Blikk. Az itthoni “alap” sajtos-tejfölös-fokhagymás lángos átszámítva 5500 forintba kerül, de a helyiek kedvence a némileg felturbózott nutellás-banános-pillecukros verzió.
A balatoninál is magasabb árak
Mi is megírtuk, hogy a Balaton árai idén jelentősen megemelkedtek: egy lángos akár már 3600 forintba is kerülhet a magyar tenger mellett. Izland egyetlen lángosozójában azonban a magyar árak többszörösére kell számítanunk: a legegyszerűbb lángos átszámítva 5500 forintnyi izlandi koronába kerül. A langusztával és pármai sonkával felturbózott drágább modellekért pedig már 8000 forintot is elkérnek. Izlandon ugyanakkor ezek az árak nem számítanak kiemelkedőnek.
Ez nagyjából annyit jelent, mintha otthon 800–1100 forintot fizetnénk
– mondta a Blikknek Balogh Dániel, a lángosozó megálmodója.
Dániel eredetileg hajószakácsként dolgozott, 16 éve költözött Izlandra. Vállalkozását csupán néhány hónapja indította el. A street food reneszánsza inspirálta lángoskészítésre: “A street food itt is nagyon divatos, de mindenki hamburgert és efféléket készít. Párommal régóta szerettünk volna valami közös vállalkozást, kicsit már bele is untam abba, hogy alkalmazott vagyok, szóval döntöttünk: miért is ne lehetne lángosozó?”
Egymásnak adják a kilincset
A lángosozó szerencsés választásnak bizonyult: az újonnan nyílt street food-autó rendkívül népszerű a helyiek körében. A vendégek hatféle lángosból válogathatnak, de nem ez az egyetlen magyar specialitás, amit megkóstolhatnak: az étlapon szerepel a gulyásleves is. Ez utóbbi nyáron sem rossz választás Izlandon: az északi szigetországban állandóan hideg van. A nyár idén kimondottan melegnek számít: a hőméséklet 15-16 fokra is felkúszott.
Borítókép forrása: Getty Images