Az alsó-ausztriai tartományi önkormányzat bevezette a “Schnitzel-bónusz” néven elhíresült támogatási programot, számol be a Sky News. A program keretében hagyományos osztrák éttermeket támogatnak.
Sokak szerint diszkriminatív
4 millió eurót osztanak szét a hagyományos osztrák éttermek között Alsó-Ausztriában. A program keretében azokat az éttermeket támogatják, amelyek tradicionális osztrák ételeket, például rántott húst, sült sertéstüdőt és főtt marhahúst kínálnak. A kezdeményezés célja a regionális és hagyományos konyha népszerűsítése.
Azonban a programot kritikák érték, mivel sokan diszkriminatívnak tartják. Robert Seeber, az osztrák kereskedelmi kamara turizmusért és szabadidőért felelős szóvivője szerint a program egyoldalú, és hátrányosan különböztet meg más vállalkozásokat. Javasolta, hogy a támogatást terjesszék ki más tradicionális ételekre is, és hogy más hagyományokhoz illeszkedő, például
olasz, görög, indiai és török éttermek is jogosultak lehessenek a támogatásra, ha hagyományos osztrák ételeket is kínálnak.
Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria kormányzója az ORF-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a program célja a helyi gasztronómia és vendéglátóipar támogatása. Hozzátette, hogy 2000 óta az alsó-ausztriai kocsmák egyharmada bezárt, és a program célja, hogy megőrizzék a vendéglők kulturális örökségét és támogassák a helyi vendéglősöket.
Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legérdekesebb cikkekről!