Interjút közölt a Michelin Guide Árkosi Erikával a kapolcsi 84 Bisztró, és Szikra Gabriellával a fonyódi Konyhám Stúdió 365 női konyhafőnökével – írja a Welovebalaton.hu. A cikkben a magyar női séfek elkötelezettségét mutatták be elsősorban.
Aki már gyerekkora óta imádott főzni
Árkosi Erika arról beszélt a portálnak, hogy nagymamája tanyáján sajátította el a főzés alapjait még gyerekkorában, mikor nyaranta ott töltötte a vakációt.
Kezdetben csak magyaros ételeket készített, de 31 évesen már két esztendőt New Yorkban töltött, ahol a világgasztronómiával kötött közelebbi ismeretséget.
2000-2008 között Olaszországban merített rengeteg ihletet főztjeihez, míg 2008-tól 2012-ig Spanyolországban élt, ahol egy bár konyhájáért felelt.
Kezdetben csak a saját örömére, a családnak és a barátoknak főzött, de a spanyol tartózkodás alatt rájött, hogy igazából szakács akar lenni.
Erika aztán 2012-ben költözött vissza Magyarországra, ahol családjával közösen útjára indították a tapolcai Pura Vida éttermet, illetve átvettek egy másik helyet is. Kapacitáshiány miatt azonban mindkét vendéglátóegységet kénytelenek voltak elengedni.
2020-ban vették át a kapolcsi Hazai Provence panzió éttermét, a 84 Bisztrót. Itt kimondottan magyaros és mediterrán jellegű fogásokat kínálnak, természetesen nemcsak a szállóvendégeknek.
Árkosi Erika úgy érzi, soha nem volt gondja abból, hogy női séfként elfogadják, hiszen náluk családi körben is mindig a hölgyek főztek.
Munkájára inspirálóan hatott Pesti István, a tatai két Michelin-csillagos Platán étterem séfje, Ana Roš szlovéniai séf, valamint Massimo Bottura modenai séf is. A magyarok női séfek közül Szulló Szabinát és Palágyi Eszter munkáját említette.
Aki már 14 éves kora óta szakács akart lenni
Szikra Gabriella a balatoni gasztronómia térképére A Konyhám strandbisztróval tűzte ki magát. Viszont nagyon szeretett volna egy négy évszakos helyet is.
Így 2021 végén Renczés Gáborral közösen megnyitotta A Konyhám Stúdió 365 névre hallgató éttermet Fonyódon, amely azóta kiérdemelte a Michelin Tányér jelölést.
Gabi már 14 éves korában úgy érezte, hogy mindenképpen szakácsnak kell lennie. Nagyon fiatalon kezdett bele a vendéglátásba, szinte minden szegmensét kipróbálta, több ismert magyar étteremben dolgozott, de megfordult Németországban is, illetve egy évet a szomszédos Bécsben is eltöltött, ahol egy francia étteremben csiszolta magát. Ezek után kötött ki a Balatonon.
Munkája során újra értelmezi az elfeledett magyar ételeket, minőségi helyi és szezonális alapanyagok segítségével. Szeret vegán és vegetáriánus ételeket készíteni, mivel kihívásnak tartja ezeket, aminek nem tud ellenállni.
Úgy véli egyre több nő dolgozik a konyhákon, ugyanakkor a szakma szerinte mindig is nagyon férfias volt. A pandémia idején rengeteg szakács hagyta el a konyhát, ezért reméli, hogy hölgyek szerepe tovább nőhet a gasztronómiában. Gabi szeretném még bővíteni szakmai ismereteit
A Michelin Guide Szulló Szabinát, a budapesti Stand Étterem női séfjét és Katkó Krisztinát, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely női séfjét mutatta még be.