Frissítés: Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton. A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával. A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.
Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.
Nemcsak testi töltődés
“Nagyon fontos találkozási pont a fehér asztal mindannyiunk életében, legyen szó a családról vagy a barátokról” – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szombaton Felcsúton, a Magyarország étele 2023. szakácsverseny döntőjén.
Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy a politika és a gazdaság sem működik a fehér asztal nélkül. Mint mondta,
az étkezés nemcsak testi, hanem lelki töltődés is egyben.
A kormánybiztos a rendezvénnyel kapcsolatban kifejtette: hat éve rendezik meg a versenyt, amelyen az egész Kárpát-medence magyarjai versengenek egymással. Megemlítette, hogy új elem a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny, amelynek keretében fiatalok alkotnak különféle “édes csodákat”.
Németh Szilárd kiemelte, hogy a magyarok magyar Magyarországot akarnak, amihez a gasztronómia is hozzátartozik, s ezt a viadal erősíti.
Úgy vélte, nem könnyű az a küldetés, amit Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke vállalt, mert a magyar hagyományokra épülő ételek népszerűsítését, azok megújítását tűzte ki maga elé. Megjegyezte, hogy a főszervező döntése sikeres, mert egyre inkább elismert a verseny.
A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe, közülük kerül majd ki a Magyarország étele 2023. szakácsverseny győztese.
(MTI)