2003-ban Koppenhága központjában nyitott meg a Noma, aminek nevét az északit jelentő dán nordisk és az ételt jelentő mad szavak összevonásával alkották – írta az MTI. Az étterem most viszont bezárja kapuit.
Az írták a közleményében, hogy ahhoz, hogy továbbra is Noma maradhassanak, változniuk kell. Az étterem ebben a formában 2024 telén fog utoljára működni.
A Noma 2016-ban már bezárt, majd két évvel később a dán főváros a központtól távolabbi részén újra megnyitották.
Most viszont az a terv, hogy 2025-ben az étterem gigászi laboratóriummá alakul és úttörő konyhai kísérletek tesztkonyhájává változik, amely élelmiszeripari innovációkon és új ízek kifejlesztésén dolgozik.
Nem ez lesz az első kísérletezés a három Michelin-csillagos étterem történetében. A világjárvány alatt, 2020-ban René Redzepi, a fermentálás művészének is nevezett tulajdonos és séf egy hónapra bor- és hamburgerbárrá alakította át az éttermet.
Tavasszal ideiglenesen, március 15. és május 20. között a japán Kiotóban nyílik meg két hónapra a Noma.